Банско става домакин на най-големият филмов фестивал за екстремни спортове

18087
Банско става домакин на най-големият филмов фестивал за екстремни спортове

Банскофилмфест 2014 наближава! И тази година  ще Ви покажем най-доброто от световното планинарски и екстремно кино, ще Ви срещнем с легендарни имена в алпинизма, катеренето и екстремните спортове като цяло.

Какво по-хубаво да съчетаете планината с кино, срещи, презентации, изложби и партита. Целта на събитието е публиката да участва пряко в магията на единственият в този формат фестивал на Балканите. В програмата на Банскофилмфест 2014 всеки може да открие екстремното в себе си – катерене, алпинизъм, фрийраидинг, екстремно колоездене, слаклайн и др. Над 15 презентации и workshop-ве ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалният център. Банскофилмфест е първият кинофестивал, на който от години има специална детска програма -  BanskofilmfestKIDS е  детски панел, включващ прожекции, конкурси и работилници.  Партитата, разбира се няма да останат на заден план – гости и публика ще разпускат на рок и бира заедно, както всяка година. 

Организатори: Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм” и Община Банско

Съвместно с:

Италиански Културен Институт

Полски Институт в София

Входът за всички събития на Банскофилмфест е свободен! Атмосферата я правите Вие!                       Екипът на Банскофилмфест Ви очаква в Банско!
Следете нашият сайт: banskofilmfest.com и страницата ни тук  https://www.facebook.com/banskofilmfest

Банско ще е домакин на  четиринадесетото издание на единствения в Югоизточна Европа и на Балканите международен кинофестивал за планини, екстремни спортове и приключения, член на Международния алианс на фестивалите на планинарски филми от 2005 г. Ще бъде продължена традицията официални гости на Банскофилмфест и членове на журито да бъдат легендарни представители на зимните и екстремните спортове от цял свят.

В конкурсната и ретроспективната филмова програма на Банскофилмфест’ 2014 ще участват над 120 филма от 28 страни и пет континента. Филмите представят уникални и труднодостъпни места по целия свят, екстремни ситуации, от които героите се измъкват на косъм, лични истории и драматичното преоткриване на човешката воля! Програмата включва заглавията, премиерни за България, Специална италианска филмова програма, панорама с филми на режисьора Милан Огнянов. Прожекциите ще текат в три зали на фестивалният център.

Официални гости на Банскофилмфест’ 2014 ще бъдат:

Боян Петров (България) – алпинист, първият българин изкачил най-трудният връх К-2, Боян Петров е един от малкото българи, чието име се споменава с безусловно уважение. Тази година в рамките на сто дни алпинистът изкачи три от 14-те осемхилядници: Броуд Пик (8047 м), Канчендзьонга (8478 м) и най-голямото предизвикателство в кариерата му - за пръв път изкачения от българин втори по височина връх в света К2 (8611 м). Следващата цел на 41-годишния алпинист, зоолог и спелеолог е да забие за пръв път българския флаг на осмия по височина връх в света - непалския Манаслу. Той ще изнесе презентация пред българската публика.

Нивес Мерои и Романо Бенет (Италия) – алпинисти, една от най-известните свръзки, двамата имат по 12 осемхилядника, те правят всичките си изкачвания без кислород

Ричард Паркс (Великобритания) – автор на рекорда „737 Challenge” – изкачва всички първенци на всички континенти и достига сам до двата полюса за седем месеца.

Давид Гьотлер (Германия) – алпинист с 5 осемхилядника, автор на множество зимни изкачвания

Жералдин Фаснахт (Швейцария) -  най-екстремната жена в света, екстремна скиорка и сноубордистка, с еднакъв успех практикуваща B. A. S. E.-скокове, полети с костюм-крило, парашутизъм, скай-дайвинг и парапланеризъм. Отлична катерачка по скали и лед

Хуан Менендес Гранадос (Испания) – пърият човек, достигнал Южният полюс с колело

Карл Габъл (Австрия) – метеоролог, наричан  “Богът на времето” – Това е австриецът Карл Габл, който благодарение на високата си квалификация, огромния планинарски и алпинистки опит и непостижимата си интуиция си е завоювал позицията на метеорологичен гуру на всички най-трудни начинания в Хималаите и Каракорум. На базата на неговите прогнози градят своята тактика най-големите - Симоне Моро, Ули Щек, Герлинде Калтенбрунер и Ралф Дуймович, Алекс и Томас Хубер и т. н

Александра Джик (Полша) – младата  алпинистка е вече сред най-желаните участнички в полски експедиции, освен това тя е и ски-алпинистка и планинска водачка,

Дамиано Ленци (Италия) - мнозина го посочват като най-добрия в света съвременен ски-алпинист, триумфира в тазгодишната Световна купа по ски-алпинизъм.

Публиката ще има възможност да се запознае и с най-големите постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година – Николай Петков – алпинист, Дойчин Боянов – алпинист, Методи Савов – алпинист, Алексей Жалов – пещерняк, Камен Бонев – пещерняк, Константин Стоилов – пещерняк, Николай Йотов – мореплавател и ветераните алпинисти Георги Атанасов, Ангел Петров, Кръстьо Алексиев и Сандю Бешев.

Съпътстваща програма:

Изложби:

-    “Лицата на планината“, автор Мая Къркаличева,

-    “Цветовете на Аляска”, Румен Радев, Йоана Попова, Дойчин Боянов, 

-   “Антарктида”, Неделчо Хазърбасанов, Румен Василев

-   “125 г. Национален природонаучен музей”,

-   “85 г. на организираната спелеология в България”, Алексей Жалов,

-   “Пирин и Банско през обектива на Любомир Донов”,

-   “Кавказ’ 2014”, Тако Младенов, Янко Дойчинов,

-   “JUST FOR FUN”, компютърни графики на Лешек Хенсел,  

-   “Любим занаят в моя град“, рисунки на деца от училищата в Банско,

-   “Незабравими моменти от нашите пътешествия”, фотографии на ученици от Техникума по селско стопанство и туризъм в Банско 

Представяне на книгите:

Румен Стоичков – “Из стръмнините на България“

Спас Малинов –  “Лавина от спомени“

Banskofilmfest KIDS – детски панел, включващ:

-  прожекции на филми за деца и младежи,

-  конкурс за рисунка „Любим занаят в моя град“,

-  презентация и workshop „Живот на природоизследовател“ с автори Ния Тошкова (биолог в Център за изследване на прилепите) и Виолета Желязкова (молекулярен биолог) от Националния природонаучен музей към БАН,

Банско открива зимния сезон на 13 декември

Град Банско е готов за зимния сезон. Това каза кметът на Банско Георги Икономов. Той допълни, че официалното откриване на сезона ще бъд...

-  среща с официалните гости на Банскофилмфест’ 2014 Ричард Паркс (Великобритания) и Хуан Менендес Гранадос (Испания), с превод от английски и испански. Те ще представят себе си и опита си на световни пътешественици.

Много сериозен акцент ще бъде организираната за втори път Планинарска академия, включваща Панел “Survival” с презентации и прожекции. Панелът включва:

-  презентация на отряда на Планинската спасителна служба в Банско на тема „Лавини и други опасности в зимен Пирин“

-  презентация на д-р Карл Габл, директор на Австрийската метеорологична служба Прогнози за времето във високите планини”,

-  презентация на д-р Славян Стоилов – „Начини за помощ на пострадали при лавинни инциденти“

-  прожекция на филма: “Планинарство през лятото – осигуряване” (Полша, Йежи Порембски) - Татранската доброволна спасителна служба създаде поредния си филм (след “Бури”, “Ски” и “Лавини”). Той е чудесен учебник за хората, които мечтаят за преодоляването на трудни маршрути в планината. Филмът разказва за всички опасности, които могат да бъдат срещнати по пътя.

Зимата идва - пътищата на принципа "Пари нема, действайте"

Пари за зимна поддръжка няма. Това призна вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционнот...

Демонстрации: 

workshop - “Dry tooling и микстово катерене, новости в техниката и екипировката за катерене и алпинизъм” на катерачния полигон в местността Пещерите над Банско, водещи - доц. Михаил Михайлов, доктор, от катедрата “Теория на спорта на националната спортна академия” и Тихомир Димитров, асистент в Департамента по спорт на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Катерачна стена:

Специално за гостите на фестивала ще има на разположение на най-голямата в цялата околност катерачната стена в частен хотел в село Баня, отстоящо на 5 км от Банско.

Журито на Банскофилмфест’ 2013 включва:

Моника Рогожинска (Полша) – председател на международното жури - журналистка. Президент на Полската секция на “Клуба на изследователите” (“The Explorers Club”) – най-престижната организация от този род в света. Член на “Media Outrich Committee” към Съвета на директорите на “The Explorers Club”, а от май 2013 г. – и на “Flag&Honors Committee The Explorers Club”.

Светофар ще регулира трафика по срутилия се път към Банско

Със светофарна уредба ще се регулира движението при 15-ти км от път ІІ-19 Симитли – Разлог в близост до село Градево. Тя ще бъде ...

Жозеф Пекен (Италия) – режисьор, директор на студията „Docfilm”, която e специализирана в производството на документални филми.

Камен Алипиев (България) - журналист от Българската национална телевизия. Започва в БНТ през 1987 г., а през 1992 г. е в спортната редакция. Камен Алипиев коментира с особено чувство за хумор и с голяма емоция баскетболни мачове, а също състезания по алпийски ски.

Иван Обрейков (България) -  дългогодишен оператор в Българската национална телевизия.

Валери Йорданов (България) – актьор, режисьор и сценарист познат ни е от филмите „Кецове“,  „Вяра, любов и уиски“,  „Хъшове“,  „Омбре” и още много други, режисьор и сценарист на „Кецове“, „CALL ME SHAKESPEARE” и др. , носител на множество награди и отличия 2011 - Награда „Бодлив поглед” на Руските Киноклубове за Най-добър филм на Московския Филмов Фестивал за „Кецове”, /сцен. Валери Йорданов, реж. Валери Йорданов и Ив. Владимиров, 2011 - „Специална Награда на журито” на Московския Филмов Фестивал за „Кецове”, /сцен.Валери Йорданов, реж. Валери Йорданов и Ив. Владимиров, 2009 – Награда за „Главна мъжка роля” – Българска филмова академия – Дебелия („Раци“), Бръчков („Хъшове“), 2014 – Награда за „Главна мъжка роля” – АСКЕЕР – Хауи („Заешка дупка“), 2005 – Награда за „Главна мъжка роля” – АСКЕЕР – Бръчков („Хъшове“).

Предвиждат се и after party-та в култовите заведения в Банско “Pirin 75” и пъб “Бъндерица”.

Гостите на Банскофилмфест’ 2013 ще могат да се възползват от специалната фестивална оферта на традиционно сътрудничещи си с проявата хотели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com