Без референдума за разкопките под АМ "Струма"

2073
Без референдума за разкопките под АМ "Струма"
Снимка: БГНЕС

Общинският съвет в Благоевград не прие да чуе гласа на гражданите за съдбата на откритите разкопки по трасето на АМ "Струма" край с. Покровник.

Така след близо двучасови дебати под формата на изказвания на местните депутати и присъствалите на сесията представители на инициативния комитет, Благоевград остана без позиция за съдбата на разкопките от III век, за които се предполага, че са на римското селище Скаптопара, предшественик на днешния областен град.

Експерти: Находките да се преместят с няколко метра, не трасето на АМ "Струма"

Да не се мести трасето на автомагистрала "Струма", а археологическите находки с няколко метра, защото така ще се спечели време и не се ...

При посещението си на място миналата събота, премиерът Борисов даде месец срок на археолозите и инженерите да намерят решение за съдбата на разкопките и бъдещето строителство на автомагистралата от Благоевград до Крупник, припомня БГНЕС.

Преди 2 дни пък от инициативния комитет за запазване на разкопките на същото място, където се открити, на пресконференция представиха проект, според който изместването трасето на автомагистралата ще струва 4.5 млн. евро, а не 40 000, както твърдят от АПИ.

Същата вечер в зала „22- септември” се проведе дискусия и обсъждане на проблема с обществеността на града, след която бе решено провеждането на Общо събрание като форма на допитване за съдбата на разкопките и автомагистралата.

Преди разискванията на извънредната сесия, кметът на Благоевград Атанас Камбитов каза, че заради спиране строителството на лота, средствата ще бъдат пренасочени към други инфраструктурни обекти.

Комитетът за спасяване на разкопките с оптимизъм: Изместването на АМ "Струма" ще е евтино и бързо

Максимум 4.5 млн. евро ще струва преместването трасето на автомагистрала "Струма", за да бъдат запазени разкопките по трасето й край ...

След изказванията, съветниците не приеха предложенията както за провеждане на референдум, така и другата форма на допитване до гражданите-провеждане на общо събрание с два въпроса.

След като Общинския съвет не излезе с решение, председателят Радослав Тасков предложи приемането на декларация по спорния казус, което бе отложено за следващата сесия.

"Съветниците представляват интересите на друга община, на друга държава, изумен съм, не спират манипулациите и лъжите, не искат да отворят документите и погледнат, говорят си празни приказки, създават напрежение и правят хората на маймуни", каза след безплодната сесия Лазар Андреев от инициативния комитет.

Според него единственият вариант след яловата сесия е да се срещне лично с премиера.

Археология на пътя

Магистрала "Струма", въпреки редицата абсурди около пускането на отделните лотове, дефектите и предизвикателствата, е един от най-голем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com