Четири управителски места бяха гласувани на сесията на общинския съвет в Благоевград

4745
Четири управителски места бяха гласувани на сесията на общинския съвет в Благоевград
Снимка: actualno.com/Костадин Костов

Серия от провокации, бойкот и караници взриви залата в областния град Благоевград. Четири управителски места бяха подложени на гласуване днес на сесията на общинския съвет в Благоевград.

За подновяване с нов тригодишен договор се бориха: д-р Даскалов, шеф на „Медицински център”, д-р Николай Янакиев, управител на „Център за психично здраве”, д-р Г. Георгиев, управител на онкоклиниката „Св. Мина” и В. Попов, управител на ОФК „Пирин”. И докато първите двама мирно и кротко подновиха договорите си, след гласуване на общинския съвет, д-рГеоргиев и Венко Попов внесоха истински смут в залата.

Проблемите с лошите резултати на „Пирин”, честите финансови „инжекции” от общината (последната от 200 000 лв) и липсата на спонсор или рекламодател, принудиха общинските съветници да бъдат по-обрани във вота си на доверение. Г-н Елезов, част от общинския съвет, предложи договорът на Венко Попов да бъде разгледан през февруари, когато ще бъде ясен общинския бюджет, а и ще бъде по-мащабно дискутирано положението на „Пирин”. Предложението обаче не бе подкрепено и Попов получи нов три годишен договор за управление. Кметът на града, д-р Атанас Камбитов обаче припомни, че договорите не са перманентни, и след решения на съвета, могат да бъдат анулирани.

Д-р Георгиев обаче нямаше този късмет. Името му беше замесено в мащабен скандал преди около два месеца, когато от ДАНС организираха проверка на онкоклиниката. Акцията се проведе на територията на София и Благоевград, бяха задържани 7 човека в двете болница, а обвиненията бяха в изнасяне на скъпи лекарства, с цел препродажба. От клиниката в Благоевград бе изведена Светлана Тюлекова – аптекарка, хваната със скъпо лекарство в чантата. На нея съдът наложи мярка – домашен арест, докато текат следствените действия. Общинските съветници, освен този грозен скандал, отчетоха и недоброто финансово положение на клиниката в последната година, увеличеният разход, за сметка на намаления персонал, и лошите финансови показатели. Д-р Георгиев, заедно с останалите трима управители, беше в залата през цялото време, и слушаше мълчаливо. Накрая, общинските съветници решиха да не подновяват договора му. Общинският парламент взе решение до 6 месеца да организира конкурс за нов договор, а самия Георгиев ще изпълнява поверената му функция до тогава.

Друг повод за скандал в сесията бе темата за състоянието на водата в детските градини. Общинският съветник от партията на „Зелените” А. Тодоров заяви, че то е ужасно, водата е кална и черна и иска да се направи проверка. След това реши да бойкотира заседанието, като на почти всички решение, изказваше мнение, че трябва да бъдат върнати за преразглеждане. Злата Ризова пък, друга общинска съветничка, направи друг бойкот, като оспорваше всяко гласуване. Това изкара извън релси председателят на общинския съвет – Радослав Тасков, който прати опозицията „на психиатър, за да се лекуват”. Размяната на обидни реплики възмути представителка от БСП Гергана Янчева, която заяви, че иска нормалния ред в общинския съвет да бъде възобновен.

В крайна сметка предложенията по дневен ред бяха гласувани, с изключение с два отправени въпроса до кмета, за които той заяви, че ще даде отговор на следващата сесия. Междувременно, в медийното пространство се появи информация, че адвокат Албина Анева – също член на общинския съвет, е подала официално питане до кмета, в което иска отчет колко пари са давани на регионални и национални медии от общината, кои са те и каква е стойността на всички платени суми. Очаква се кметът да отговори на следващата сесия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com