Кметът на Банско доволен - благодари на правителството

1514
Кметът на Банско доволен - благодари на правителството

Благодаря на правителството и лично на министър-председателя, г-н Бойко Борисов, за отговорната държавническа позиция, която бе изразена днес по време на заседание на Министерски съвет. Това се казва в позиция на кмета на Банско Георги Икономов, изпратена до медиите.

Припомняме, че по-рано днес (28 декември) правителството одобри на последното си заседание за годината спорните промени в плана за управление на "Пирин", които залагат нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура в почти половината парк.

Еколози ще протестират по време на европредседателството заради Банско

Нови протести по време на Българското европредседателство подготвят природозащитници, несъгласни с решението на Министерския съвет за п...

Според него решението бележи една голяма крачка за зимния туризъм в страната и неговото бъдеще.

Публикуваме пълната позиция на Икономов без редакторска намеса:

Във връзка с приетото решение на Министерски съвет от днес, относно даване на зелена светлина за извършване на промени в Плана за управление на НП „Пирин” съгласно всички изисквания на екологичното законодателство, в община Банско се проведе брифинг на кмета на община Банско – Георги Икономов, министърът на туризма – г-жа Николина Ангелкова и комисаря по регионално развитие към Европейската комисия – г-жа Корина Крецу.

„Благодаря на Правителството и лично на министър-председателя, г-н Бойко Борисов, за отговорната държавническа позиция, която бе изразена днес по време на заседание на Министерски съвет. С приетото решение за промени в действащия план за управление на НП „Пирин” се дава възможност за развитието не само на зимните спортове в Банско, но и в останалите зимни курорти в България. Това бе едно принципно решение, базирано на политическа далновидност в подкрепа на устойчивото икономическо развитие на планинските региони в съответствие с екологичните норми и изисквания за защита на природата. Това е кауза, която защитаваме от осем години и днешният ден е специален за нас. Той бележи една голяма крачка за зимния туризъм в страната и неговото бъдеще” сподели кмета на Банско, Георги Икономов.

Борисов за Банско: Не хотел, колиба няма да може да се строи

С приетите днес решения правителството решава два проблема - за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин. ...

Министър Ангелкова сподели радостта си от взетото решение на Министерски съвет и отново подчерта, че процедурата за реализация на инвестиционно намерение, свързана с доизграждане на спортна инфраструктура на територията на ски зона Банско, ще премине през всички законови процедури по оценка на въздействието върху околната среда.

Еврокомисарят г-жа Корина Крецу, която е в Банско за своята коледна ваканция, изтъкна радостта си, че се намира в най-добрия курорт в Източна Европа в момент, в който се дава зелена светлина за неговото по-нататъшно развитие: „Като румънска и европейска гражданка считам, че Банско е добър пример за това как трябва да се развива една туристическа дестинация. Многото посетители от съседните държави Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, го доказват. В навечерието на Председателството на България на Съвета на ЕС, това е знак към Европа да обърне поглед към по-бедните държави-членки. Считам, че политическите решения, които намират правилния баланс между икономическо развитие в съответствие с екологичните норми, са правилната посока за намаляването на ножицата между бедните и богатите граждани на ЕС”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com