Палят коледните светлини в Благоевград

2348
Палят коледните светлини в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Днес (5 декември) палят коледните светлини в Благоевград. Началото на коледните празници е обявено. Това е и най-очакваното събитие за малките и не само – посрещането на Дядо Коледа на площад „Георги Измирлиев“ в центъра на града.

Тази година слоганът на коледните и новогодишните празници е „Да споделим добро, да споделим любов“, съобщи зам.-кметът по културата и хуманитарните дейности Христина Шопова.

По думитеѝ Дядо Коледа ще пристигне по нестандартен начин и организаторите се надяват отново на препълнен площад, а съгражданите им да преживеят една незабравима вечер.

Заработват и коледните къщички, а на 11 декември откриват коледната работилница. Тя за първи път ще е в градската художествена галерия, не както досега – във фоайето на общината.

За вечерта е предвиден коледен концерт на „Биг бенд“ – Благоевград.

За първи път на 12 декември общинският куклен театър ще излезе с представление за бебета. Това не е правено досега в Благоевград и организаторите с нетърпение очакват ефектът от него.

Всяка вечер, между 11 и 15 декември във фоайето на община Благоевград ще се разказват приказки с чай и бисквитки за децата. „Нашите привърженици се увеличават с всяка изминала година, което ни показва, че сме на прав път и това, което правим, достига пряко до хората, защото създавайки тази детска публика, тя ни става последовател“, допълни Христина Шопова.

Началото на приказките ще постави Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“. На 12 декември футболистът Светослав Дяков – капитанът на „Лудогорец“ ще чете приказка на най- малките. На 13 декември е Васко Кръпката, на 14 декември - Общинският куклен театър, а на 15 декември по традиция кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще прочете приказка.

На 12 декември общината посреща Мая Нешкова с нейния юбилеен концерт.

Вечерта на 14 декември е коледният концерт на децата от Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград.

Отложиха запалването на светлините на коледната елха в София

Тази вечер в 19 часа трябваше да бъдат запалени светлините на Коледната елха в София. Дървото радва столичани пред Националния дворец н...

„Децата на Благоевград цяла година се готвят за тези концерти. Моят апел към всички е да ги уважат, да ги аплодират и да ги мотивират за по-добри изяви“, призова зам.-кметът.

На 21 декември благоевградчани ще се насладят на нещо невиждано в града – концерт на ансамблите „Пирин“ и „Тракия“.

„Ще им липсва техният трети брат – ансамбъл „Филип Кутев“. Който не е имал възможността да ги гледа на сцената на НДК, ще може да им се наслади в Благоевград. Те наистина са невероятни“, посочи Христина Шопова.

„На всички, които ще се насладят на празничните събития, пожелавам да усетят желанието и любовта, с която сме сътворили тази програма“, каза тя.

Изключително интересна културна програма е подготвила местната управа и за догодина.

27 декември е почивен ден - колко трябва да ни плащат, ако работим?

Тъй като 27 декември е официален празничен ден - заради факта, че Бъдни вечер т.е. 24 декември се пада в неделя, то заплащането за рабо...

Важен акцент в нея е пролетният фестивал "Блус и джаз", който ще се проведе в края на февруари, началото на март. Очакванията са за много интересни изпълнители. „Това е първият по рода си такъв фестивал, който съчетава джаз и блуз. Основната идея на фестивала е, че джазът произлиза от блуса. Тоест, имат някаква приемственост. В тези месеци нямаме толкова много събития, хората ги очакват с нетърпение и залите са пълни“, допълни Шопова.

Подготвят шестото издание на театралния фестивал Тара-ра-бумбия“, който се наложи в годините като единствения театрален фестивал, който предоставя сцена както на независимите млади изпълнители, така и на класическите произведения. „Извървеният път през петте години възпита своя публика и почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на най-доброто в България“, казват организаторите.

Най-големият акцент в културната програма е фестивалът „Франкофоли“, който отново ще се проведе юни месец.

В момента се водят преговори със световно известни имена. „Нямаме търпение да обявим имената, стига да имаме тяхното 100%-ово потвърждение. Все още сме в преговори, затова не бих искала да изпреварвам събитията, за да не подлъжем меломаните“, обясни Христина Шопова и помоли за още малко търпение.

Тя е категорична, че с трите му досегашни издания летвата е много високо вдигната. Така че оттук-насетне може само да я надскочат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com