Село продължава битката си за ново име

1170
Село продължава битката си за ново име

Жителите на гоцеделчевското село Мусомища подновиха борбата за ново име на своето селище. Това разкри новият кмет на населеното място Тодор Либяховски. Само преди 3 дни той изпратил поредното писмо до президента Росен Плевнелиев с надеждата, че най-сетне проблемът ще се реши.

Няколко пъти писа на държавния глава и предшественикът на управника Иван Ламбрев, но реакция от президентството не последва. „Не искаме нещо кой знае какво. Трябва само президентът, който е от нашия край, да ни "даде" 2 нови букви", заяви той, цетеран от Стандарт нюз.

Отново ще избират кмет във върбишкото село Станянци

Трима са кандидатите за кмет на върбишкото село Станянци, където ще се проведат предсрочни избори на 13 март. Джание Алиосманова от БС...

"С референдум преди години хората решиха селото да се казва Мосомище още по времето на държавния глава Георги Първанов. Близо 7 години чакаме отговор", разкри кметът.

Той е приложил към писмото куп стари документи от читалището и църквата, някои от книжата са на повече от един век. Всички те доказват, че селото винаги е било с "о" - Мосо, а не Мусо, защото името идва от думата мост. Някога в селището имало много мостове над реката, която преминава през населеното място. Последната буква на селището в някои архиви е "е", а в други е "а".

„Дано най-сетне ни обърнат внимание. Имаме запазени и много разкази на стари хора, които също подкрепят тезата, че винаги селото е носило името Мосомище. За нас Мусомища е изкуствено име, затова искаме да го сменим", обясни Тодор Либяховски.

В знак на протест на неглижирането на въпроса от президенството до момента, местните хора поръчали преди години нови пътни табели, на които е изписано исканото от тях име – „Мосомище".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com