Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет най-голям е делът за образование

1202
Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет най-голям е делът за образование
Снимка: БГНЕС

Actualno.com разговаря с Иво Николов, зам.-кметът на Благоевград, за бюджета на общината за предстоящата 2018 г.

Г-н Николов, рамката на бюджет 2018 г. на община Благоевград е 60 млн. лева, кои са приоритетните разходи като дял от него?

След натиск: Над сто работници от "Булгартабак" - Благоевград остават без работа

Заповеди за освобождаване поучават днес над сто работници от "Булгартабак" - Благоевград. Те приеха да бъдат доброволно съкратени, за д...

Да, приблизително 60 млн. лв. е рамката на бюджет`2018 г. За делегирани държавни дейности са 33 млн. лв. - с 4 млн. лв. повече от бюджета за 2017 г. За местните дейности сумата е 27 млн. лв. - с 1 млн. лв. повече от миналата година. По отношение на разходите с най-голям дял е функция "Образование" - приблизително 26 млн. лв. Следват дейностите по жилищно строителство, опазване на околната среда (около 8 млн. лв.), за култура, спорт и почивно дело са приблизително 8,5 млн. лв. От тях 7 млн. лв. са за сметка на общинския бюджет. Няколко са приоритетите в новия бюджет. Сред тях е осигуряване на нормално функциониране на бюджетните дейности - детски градини, детски ясли, образование, социални услуги. Друг приоритет е подобряване качеството на живот чрез осигуряване на добра градска среда. Той се изпълнява чрез капиталовите разходи в инвестиционната програма. Приоритет ни е разнообразният културен календар, по-добре поддържана културна инфраструктура.

В увеличените с 4 млн. лв. делегирани от държавата дейности не влизат само повишението на МРЗ, какви други дейности ви финансира държавата?

Увеличението основно касае сферата на образованието, където са предвидени инвестиционни дейности. Освен това там е заложено предвиденото увеличение на учителските заплати. Това е във връзка с обявеното намерение на правителство да увеличава постепенно заплатите на учителите.

Като какъв определяте проекто бюджета за настоящата година – реален, оптимистичен, песимистичен?

Според мен той е реално изпълним. При прогнозиране на бюджета сме спазили консервативния подход, чрез който се ограничава възможността да се поемат финансово необезпечени разходи и ангажименти. По този начин се постига бюджетна стабилност, тъй като планираните собствени приходи са реалистични и изпълними.

62-годишна жена заспа и заби колата си в бензиностанция

62-годишна жена, пътувала сама, се заби с Опел в "тотема" на бензиностанция на Е-79 край Благоевград. Пътният инцидент стана в 17 ч. д...

Най-важните обекти от капиталовата програма, които се планира да бъдат изпълнени?

Всички обекти в програмата имат значение. Но по-големите са улица "Илинден" в с. Рилци. Част от дейностите вече са извършени в размер на 1 152 000 лв. Остава да бъде приключен и въведен обектът в експлоатация. Тренировъчната база в село Падеш, по която се работи в момента. Тя е на стойност 593 000 лв. Има няколко улици – „Възрожденска“ с част пътна, конструктивна и улично осветление за 837 000 лв., няколко улици в общ размер на 1,8 млн. лв. в четвърти микрорайон. Тук става въпрос за изграждане на ВиК-мрежа, свързана с усвояване на средства от ЕС и по-точно ОП "Региони в растеж". С тези средства от ЕС не могат да се финансират ВиК-мрежите, затова са ги финансира община Благоевград. Целта е преди да се асфалтират пътните платна да се изгради подземната инфраструктура. В социалната инфраструктура има малки обекти - газификация и основни ремонти на социални заведения, спортни площадки в лечебни заведения, изграждане на нови площадки и ремонти за около 500 000 лв. Имаме планирано изграждане на площадки за разделно събиране на отпадъци от домакинствата за над 700 000 лв. Цялата инвестиционна програма е обявена на сайта на община Благоевград. И зависи от интереса на гражданите - за някои по-важно е изграждане на улицата, за други пък вложенията в социална инфраструктура. Обектите са в повечето случаи по инициатива на гражданите и на различни сдружения. Всеки, който проявява желание, може да я разгледа, тъй като на 15 януари предстои бюджетът да бъде подаден към Общинския съвет и на 26 януари да бъде разгледан от ОбС.

Как завършихте финансово 2017 г.?

Към 31 декември бюджетът приключва със салдо 3,2 млн. лв. от местни приходи, което е един добър показател за стабилност. Същият се наблюдава и от МФ. За община Благоевград този показател е положителна величина. Нямаме поети ангажименти, които да не са обезпечени финансово. Не остават неразплатени или просрочени задължения. Това показва, че финансовото състояние е много добро. Салдото си е реално, даже е по-голямо - над 4,5 млн. лв., но тук става въпрос за суми, оставащи от делегирани държавни дейности. Затова казвам чистото салдо от 3,2 млн. лв.

Каква събираемост постигнахте?

Арестуваха 34-годишен мъж, убил куче край Сандански

Полицията в Благоевград е арестувала 34 годишен мъж от Сандански, прострелял куче. Той е задържан след получен сигнал от 42-годишна же...

Собствените приходи са в размер на 21,1 млн. лв. Планираните са 20,8 млн. лв. Имаме малко преизпълнение около 300 хиляди лв. Най-голямото изпълнение се дължи на местните данъци. Тук преизпълнението е около 13% при планирани 8,8 млн. лв. Тоест, постъпленията са около 10 млн. лв.

Преизпълнението от стари недобори ли е?

Винаги има граждани, които не са си платили навреме задълженията. Анализите показват, че около 30% от данъчно-задължените лица не могат да си заплатят текущите задължения през годината и те преминават в следващата като просрочени. За тях се начисляват лихви за закъснение. Има непрекъснато движение на средства от стари години. За съжаление имаме случаи, в които 4-5 години съответните лица не заплащат задълженията и в този случай се спира давността с издаването на акт установяване на задължение и се предават на съдия-изпълнител за образуване на изпълнителни дела. Те вече не се погасяват по давност. Има граждани, които чакат да се разпоредят с имотите си, за да подадат заявление за данъчна оценка, а знаете, че разпореждане с недвижим имот, за който има задължения, не може да бъде извършено. Така, че рано или късно си заплащат данъците, за съжаление с натрупани допълнителни лихви. Ние се стараем всячески да стимулираме плащането на задълженията навреме. Затова въведохме от есента на 2017 г. виртуален пост терминал, през който задължения могат да се плащат и от чужбина. Защото в някои случаи не говорим за липса на средства, а за невъзможност да ги платят, защото не са в страната.

Има ли ефект от въвеждането му вече?

Общините доста трудно развиват електронните услуги. Част от тях вече се предоставят, но не в пълен обем. Малко са общините, които дават такава опция, а информацията трудно стига до хората. Затова имаме вече медийна реклама и банер в сайта на общината за тази нова услуга. Но има 7 000 лева платени по този начин, което означава, че бързо ще се въведе като практика. Особено младите хора много бързо ще открият, че има начин да плащат без да идват в общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com