7-годишна писателка дава пример на африканските деца (ВИДЕО)

1277
7-годишна писателка дава пример на африканските деца (ВИДЕО)

Мишел Нкаманкенг е само на седем години, но нейната уравновесеност е също толкова обезоръжаваща колкото и усмивката й, която разкрива колко млечни зъбчета вече е загубила. Малката южноафриканка стана най-младият автор на белетристика, публикуван на Черния континент, пише БГНЕС.

Краткият й роман „В очакване на вълните”, писан тайно с розови и зелени химикалки, става вдъхновение за много други деца в Африка.

Мишел разказва историята на Тити – момиченце, омагьосано от океана и огромните му вълни, която американският гигант Амазон оприличава на истински „епичен разказ”, разкриващ вътрешната борба между любовта и страха.

„Брат ми и сестрите ми знаеха, че пиша, защото винаги като идваха в стаята ми, ме питаха какво върша в момента. Помолих ги да не казват на мама и татко. Исках да е изненада”, спомня си Мишел.

И това наистина става изненада, но не очакваната от Мишел. Родителите й са наясно, че тя чете много, но били скептични за желанието й да публикува своя книга.

В оригиналния ръкопис писаните на ръка изречения се нижат на стандартни бели листове, сгънати на две и захванати с телбод, за да приличат на истинска книга.

Майката на Мишел Лоло Нкаманкенг признава, че когато дъщеря й й дала първата си саморъчно написана и оформена книга, тя не я прочела, а я прибрала при речниците. Мишел обаче, не се отказала и не след дълго била готова с втори и трети „том”. „Казах на мама, че ако не погледне сериозно на труда ми, повече нищо няма да напиша”, заплашила авторката.

Обвиниха в опит за умишлено убийство младежите, пребили дете

Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в съда обвинителен акт срещу Александър Донов и Патрик Първев (на снимката) за опит за ум...

Година по-късно мечтата й се сбъдва, когато с помощта на родителите си вече е издала на семейни разноски „В очакване на вълните” – лъскаво издание от около 50 страници, редактирано от ръкописа, с весели илюстрации от южноафрикански художник. Майката на Мишел влага 100 000 ранда (6 600 евро), за да публикува и рекламира книгата.

Разказът за това как Тити преодолява страха си от вълните с помощта на семейството си привлича вниманието.

Книгата на Мишел дефилира по рафтовете на книжарниците, авторката дава интервюта и поема ангажименти за участия.

„Честно казано, това е детска книжка, книга, писана от дете…”казва Колин Нотмор – ръководител на колежа „Сейкрид харт” в Йоханесбург.

Нотмор изтъква, че в известен смисъл се гордее повече с това, че Мишел е толкова уверена в себе си, отколкото с това, че е написала роман.

12-годишно дете почина заради отказвана многократно животоподдържаща терапия

Отказана медицинска помощ вероятно е довела до смъртта на 12-годишно дете от ловешкото село Бежанoвo. Родителите му ще търсят отговорно...

Сияеща от радост, Мишел е лектор пред препълнени класни стаи с ученици и в общински център за деца в неравностойно положение.

Успехът на Мишел дава самочувствие на други деца и им помага да вярват по-силно, че и те могат да постигнат забележителни неща, защото имат пред себе си образец за подражание, изтъква Колин Нортмор.

Седнала на кухненската маса, Мишел привършва домашното си за следващия ден. На корицата на тетрадката-речник е написала „Трябва да науча тези думи и да ги помня, за да мога по-нататък да ги използвам”.

За момента иска да стане педиатър и да продължи да пише и да публикува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо

"Камий, моето вдъхновение" - разказ за съпротивата пред непоносимото

"Диви цветя" - смешен до сълзи, но и нагарчащ роман (СНИМКИ)

"Басейнът, както и други разкази за любовта" - нова книга на Ангел Г. Ангелов

"Семейни жени" - откровен роман за брака, приятелството, любовта и желанието

"Градът на Божията мъдрост" – изповедта на един писател за невъзможните мечти

Актьорът Жан Рено издава първия си шпионски роман

"Всичко винаги е съвършено!" – изкуството да приемаш нещата такива, каквито са

Възможно ли е черновата на един роман да се окаже признание за перфектното убийство?

Отиде си писателят Пол Остър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги