АБК представя 150 български издателства на Международния панаир на книгата във Франкфурт

2178
АБК представя 150 български издателства на Международния панаир на книгата във Франкфурт
Снимка: Асоциация "Българска книга"

Асоциация „Българска книга“ отново представя най-добрите образци на класическата и съвременната българска литература на най-голямото книжно изложение - Международният панаир на книгата във Франкфурт. Събитието започна днес и ще продължи до края на седмицата, като ще бъде отворено за публика през уикенда. Генералният консул на България във Франкфурт Неделчо Михайлов и почетният ни консул в Дармщадт за федерална провинция Хесен Ендрик Ланкау откриха щанда.

„Изключителна чест е за мен да представим българската литература на този престижен форум и вярвам, че тазгодишното ни участие ще предизвика интерес сред професионалистите от книжния бранш, ще прикове вниманието им върху безценните томове литература, които виждате на щанда и не на последно място - ще насърчи културния обмен и популяризирането на българската книга в чужбина“, каза председателят на АБК Десислава Алексиева по време на откриването.

20% от българите не са прочели нито една книга през последната година

Асоциация "Българска книга" оповести резултатите от Национално изследване на нагласите за четене сред българските граждани от различнит...

Тя благодаря на генералния консул на България във Франкфурт Неделчо Михайлов и на почетния ни консул в Дармщадт за федерална провинция Хесен Ендрик Ланкау за вниманието и специалното отношение към българските книги. „Грамотността е в основата на всяка дипломация и разбирането, което срещаме от ваша страна е безценна подкрепа за целия сектор“, каза още Алексиева и не пропусна да акцентира върху българите, пръснати по цял свят: „Където има българин - има и българска книга, език и култура. Вярвам, че тревожните данни от последните години във връзка с грамотността са само временна пречка, която може да се преодолее с разпалване на любовта към четенето, с национална програма #КаузаГРАМОТНОСТ, която да издигне отново на висота българската държава и народ“.

Тази година на българския щанд В88 в хале 4.0 се очакват много посетители, които в петък ще имат възможност да присъстват на представянето на националните програми за подкрепа на превод от български език у нас. Началният час на презентацията е 17:00. В неделя от 11:30 часа Асоциация „Българска книга“ ще се срещне с децата от българските училища във Франкфурт и Майнц, а събитието ще приключи с литературно четене в рамките на #КаузаГРАМОТНОСТ.

Книгите, представени на българския щанд, са над 300 заглавия, сред които са наградените и номинирани книги от последните две години. Сред тях има книги на издателствата: Лист, Знаци, Хермес, Сиела, Лисиче, ФО, Ентусиаст, Фют, КЛЕТ България, Артлайн, Екрие, Мусагена, Прозорец, Сиби, Тангра, Библиотека България, Слънце, Кибеа, Клевър бук, Кралица Маб, Ракета, Рибка, Точица, Издателство за поезия ДА, Шамбала, Софтпрес, Колибри, Жанет 45, Скрибенс, Обсидиан, Давид, Мармот, Труд, Робертино, Просвета, Ина, Парадокс, Кръг, Изток-Запад, Булвест 2000, Аквариус, Дъбови листа, Педагог 6, Гея Либрис, Кръгозор, ТАТ криейтив, Атеа, Емас, Българска илюстрация, Книги за любители и други.

На българския щанд може да се открие информация за български книги, автори, издателства, преводачи, илюстратори. Ще има възможност за изграждане на връзки и взаимодействие между български и чуждестранни професионалисти от областта на книгоиздаването и литературата.

Асоциация "Българска книга" настоява за нулево ДДС върху книгите

Много важно нещо е Законът за книгата, защото един закон ще осигури закрила на книгата като културно, обществено и икономическо богатст...

Представителите на българския книгоиздателски бранш ще участват в срещи с представители на Европейската асоциация на книгоиздателите (FEP) и Европейската и международна асоциация на книгоразпространителите (EIBF), на които ще бъдат дискутирани наболелите проблеми на книгоиздаването, свързани с авторското право в интернет, работата с библиотеки и читатели, законодателни инициативи на ЕС и не на последно място - нулевото ДДС върху книгите, което беше препоръчано с директива на Европейската комисия по-рано през тази година.

Франкфуртският панаир на книгата е най-голямото книжно изложение в света - както по брой посетители, така и по брой участници. Традиционно той е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света.

Подробна програма: https://www.buchmesse.de/en

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

"Маршът на идолите" - приключение из тайнствената България (СНИМКИ)

Книгата "Само за мъже" събира 42 типични недоразумения между двата пола

"Италианската балерина" - история за слънце, вино и любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги