Финалистката от "Ръкописът" Ралица Стоянова представя дебютния си роман "У-хромозома"

4180
Финалистката от "Ръкописът" Ралица Стоянова представя дебютния си роман "У-хромозома"

Журналистът и блогър Ралица Стоянова представя дебютния си роман „У-хромозома“, с който спечели трето място в литературното риалити „Ръкописът“ на БНТ.

„У-хромозома“ е история за белезите, които оставят любимите хора. Една болест – Синдромът на извънземното, преплита съдбите на героите — Сия, Мартин, Калин и Калоян, и дава нов поглед върху обичането, изоставянето, брака, семейството и майчинството. Как да спасим някого, за когото храната е излишно задължение? Как да го накараме да остане, ако е неспособен да се привърже? Какво дава смисъл на свят, преситен от общуване и гладен за споделяне?

Писателят, драматург и ментор в „Ръкописът“ Георги Тенев за „У-хромозома“:

Тя докладва за живота като военен кореспондент. Като безпристрастен журналист. В репортажите от фронта на живота описва и своите собствени рани. Чета и интересът ми расте. Докъде ще стигне тази книга? Времето и събитията, очевидно, надхвърлят реалността на конкретния живот, но зад всяка дума подозираме нещо преживяно или сканирано от света такъв, какъвто е. Случайни или съдбоносни връзки. Увлечение или любов – как да отгатнеш? Съпружество – между пълното доверие и неизбежната вътрешна самота. И най-сетне – детето. Книгата е инкубатор на един живот, проследен под микроскоп. В тази литературна генетика има какво да научим за себе си.

Това е дебютен роман и му личи. Привлича, както напролет те привличат първите плодове – свежи, засищат жаждата за нов вкус и цвят след белотата на зимата. Никакви излишни маниери, имитация и разкрасявания. Няма изфабрикувани драми, има реалност. Едно момиче говори. Една жена разказва. Житейският опит се трупа, но не може да попречи на катастрофата. Живот и съдба са различни работи, казва ни „Игрек хромозома“.

Заповядайте на парти-премиерата в София – 31 май, 19 часа, бар KICK’s (ул. “Шишман” 22)! (https://www.facebook.com/events/241290229683940/). Събитието ще разчупи клишето за литературна премиера и ще заложи на алтернативен подход. Музикалната селекция е поверена на любимите градски герои Vajarov&Paci и Ирина Денева, които ще ви накарат да се разтанцувате по никое време в сряда.

Още в деня на излизането му, 18 май, романът беше представен в родния град на авторката Благоевград. Приятели и читателите се запознаха с „У-хромозома“ в рамките на инициативата Нощ в библиотеката, организирана от читалище „Никола Вапцаров“.

Как се раждат чудовищата и злодеите в киното?

Излезе от печат сборникът „Добрите, лошите и грозните“ на Благой Д. Иванов, който проследява развитието на част от филмовит...

„Ръкописът“ е първото риалити за литература у нас. В рамките на три месеца Ралица Стоянова успя да се справи с множество литературни задачи, изправяйки се срещу 72-ма конкуренти, и да спечели трето място.

За авторката:

Ралица Стоянова е завършила средното си образование в Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград. Има бакалавърска степен по журналистика от Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. В продължение на няколко години работи като репортер и редактор в онлайн медии. През 2012 г. печели наградата „Млад журналист“ на Информационното бюро на Европейския парламент в България. През 2014 г. посещава курс по творческо писане, организиран от издателство „Сиела“, с лектори Ваня Щерева, Калин Терзийски, Емил Андреев и Радослав Парушев, като два нейни разказа са издадени в сборник с най-добрите текстове от курса. Има публикации и в онлайн изданията Public Republic и LiterNet. През 2016 г. беше част от кампанията Stay True Story, в която писатели и блогъри създаваха разкази по чужди истории. В момента се занимава с дигитален маркетинг пише на свободна практика за медии. Част е от сценарния екип на българската видео игра Project Elea.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com