В Габрово се съхраняват осем писма на архимандрит Йосиф Соколски

35009
В Габрово се съхраняват осем писма  на архимандрит Йосиф Соколски

Регионалният исторически музей съхранява осем писма на възрожденския духовник архимандрит Йосиф Соколски, писани до еснафите, епитропите, градоначалниците и обществото в Габрово през 60-те и 70-те години на 19-ти век. Те са експонирани като културна ценност на месец септември, информираха уредниците в музея.

Писмата са писани, докато Йосиф Соколски пребивава в Киевско-Печорската лавра. В две от писмата, изпратени през 1863година до "еснафите и почитаемото общество в Габрово" архимандритът отправя молба да не забравят създадения от него Соколски манастир край Габрово, а година по-късно напомня на градоначалниците и на манастирските епитропи да създадат духовно училище в манастира. Няколко писма са адресирани до "кир Илия в Габрово", за когото историците предполагат, че е чорбаджията Илия Видинлиев, а друго писмо е до "кир Раю кехая от Казанлък".

457 първокласници започват училище днес в Габрово

В Габрово 457 първокласници започват училище днес. Обновени и осигурени с гориво до края на календарната година са 11 общински и четир...

Архимандрит Йосиф Соколски е роден с името Иван Марков в края на 18-ти век в колиби Нова махала /сега квартал на Габрово/. Духовникът, замонашен под името Йосиф през август1806 година в Троянския манастир, е създател на двата габровски манастира - Соколският манастир /1833/ и Девическият манастир /1836/, разрушен от тоталитарната власт през 1959година. Архимандритът е бил игумен на Соколския манастир през периода 1833 - 1866 година, а голямата му цел, за която често напомня в писмата си, е била в манастира да има духовно училище.

Наред с посветеността му на напредъка на двата габровски манастира, Йосиф Соколски прави препис на житието на великомъченика Свети Онуфрий Габровски и го донася за съхранение в родния си град, а през 1835 година дава благословията си в Соколската Света обител да заседават съзаклятниците от Велчовата завера.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com