Антония Първанова: Дебатът в ЕП до известна степен беше безсмислен

17490
Антония Първанова: Дебатът в ЕП до известна степен беше безсмислен

Не знам каква е била целта и какво се е очаквало от дебата в Европейския парламент, но той беше за назначаването на Делян Пеевски, който повече от десет дни вече не е на поста, на който беше назначен. Това съобщи за БГНЕС. евродепутатът от НДСВ Антония Първанова

Де факто това в известна степен беше един безсмислен дебат, тъй като се разменяха обвинения кога повече и кого повече Атака е подкрепяла. Дали ГЕРБ, когато две години гласува с тях, включително и при вот на недоверие, или БСП, когато Волен Сидеров се регистрира за кворум.

Гечев: Имаше натиск върху БСП при избора на Пеевски

На членовете на БСП бе оказан натиск при избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС,  заяви депутатът от Столетницата и бивш в...

В общи линии показателна беше позицията на Европейския съвет, който заяви, че няма изявление, защото не е обсъдил и няма какво да каже, както и позицията на еврокомисар Вивиан Рединг. Тя каза, че Европейската комисия наблюдава реформата в съдебната система и правосъдието, както и борбата с организираната престъпност и корупцията, и ще помага на България да осъществи необходимите реформи като механизма за това е мониторингов контрол. Това беше всичко. Ако някой е мислел, че ще се говори за протестите или нещо свързано с тях и ще бъде благословен от ЕП, не стана дума за това. Става дума за Делян Пеевски и Атака.

Този дебат е един пример за неумело владеене на процедурите и непознаването им в парламента, защото очакванията са били да се развие по-различен начин, но предложен ad hoc в последния момент беше просто пуснат между тежките и продължителни дебати за Унгария и дебатите за наводненията в Европа. Беше формален с много кратко време, буквално с по няколко минути на парламентарна група, колкото да се отметне искането. На него не се обсъждаше нищо по същество, за това, което е довело до тази ситуация в България, нищо свързано с протестите и гражданското общество. Просто се спомена, че има протести във връзка с назначението на Делян Пеевски, но това към днешната дата въобще не е актуално. Протестите в момента са за съвсем различно нещо и в съвсем различна посока. Те започват да придобиват различен характер от това, за което се говореше в ЕП.

Наблюдавахме един опит да се състои дебат, за да се каже колко европейските институции са заинтересувани от ситуацията в България, но не се получи. По тази причина цитирах и позицията на Съвета, който няма позиция, защото не го е обсъждал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com