БХК напуска Гражданския съвет към ВСС

11783
БХК напуска Гражданския съвет към ВСС

Българският хелзински комитет оттегля членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС). Това заявяват в отворено писмо до съвета от БХК.

Дезавуираме този орган, защото той е измама. С избора на главен прокурор вчера, 20 декември, мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно. От месеци наред гражданското общество – критични журналисти, застъпници в обществен интерес и правозащитници – аргументирано оспорва процедурата, която ВСС прие за избора на главен прокурор, както и, конкретно, номинацията на съдията Цацаров.

В обществената среда се генерира подреден, консистентен дискурс от доводи за пороците и рисковете на тази незаконосъобразна процедура, която ВСС прие, в явна пряка връзка с номинацията на Цацаров - минути преди да бъде номиниран той, за да се възползва от статуса на "първи", който елиминира другите кандидати, без избор.

ВСС с това доказа, в огромен ущърб на държавността и обществения интерес, че не се води от закона и аргументите на активистите за законност, а единствено от своя скрит сценарий, в угода на властови лобита, чиито интереси нямат нищо общо със законността. Употребата на обществените организации чрез поддържане на фасаден и кух "граждански съвет" за легитимиране на произволната, подмолна дейност на ВСС не е нещо, в което БХК ще участва, категорични са от комитета.

Призоваваме институциите, които имат правомощие оттук насетне по избора на главен прокурор, да преценят внимателно тежкия риск от дискредитиране на държавата вследствие предизвестеното назначаване на избраника на властниците, по ред, който е несъстоятелен и априори изкривен. Нека гласът на гражданското общество да не е глас в пустиня, за да не се превърне в пустиня всичко останало тук, заявяват още от БХК.

Сотир Цацаров е новият главен прокурор на България

Сотир Цацаров е избран за главен прокурор на Република България, предаде БГНЕС. Още на първото гласуване ВСС избра Сотир Цацаров за г...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com