Борисов ще се срещне с работещите във ВМЗ-Сопот

9075
Борисов ще се срещне с работещите във ВМЗ-Сопот

Премиерът Бойко Борисов ще посети днес Сопот. По време на визитата министър-председателят ще се срещне и ще разговаря с работещите във ВМЗ-Сопот.

По време на посещението в града премиерът ще бъде придружаван от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщиха от правителствената информационна служба.

БГНЕС припомня, че близо 3200 работници не са взимали заплати от месеци и нямат средства за покриването на елементарните си човешки нужди. Част от тях са със спряно електричество и огромни задължение, включително и в хранителните магазини. Преди дни в протеста на работниците се включиха и децата от Сопот, които след това бяха заплашвани с дисциплинарни наказания.

На 25 януари, петък, премиерът съобщи, че още тогава работниците във ВМЗ-Сопот могат да си вземат всички заплати, включително и тази, която имат да взимат от понеделник – 28 януари. Изказването на Борисов беше в пълно противоречие с досегашните твърдения на правителството. В началото на миналата седмица вицепремиерът Симеон Дянков каза, че в завода ще получат заплати едва след успешна сделка за приватизацията му.

На извънредната среща в Министерски съвет премиерът и икономическият министър Делян Добрев запознаха синдикатите, че вече са преведени близо 4 милиона лева на ВМЗ Сопот, с които да бъдат платени задълженията на дружеството към работещите в него. Това дава основание да започне незабавна процедура за преустановяване на стачните действия, но запазване на стачната готовност, коментира тогава лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

В действителност държавата не е източник на средствата, с които ще бъдат платени възнагражденията. Те идват по линия на договор с международен контрагент, обясни премиерът Бойко Борисов. За да стигнат парите до хората, обаче, НАП трябва да отблокира сметката на ВМЗ. "Директорът на НАП Красимир Стефанов е изпратил автомобил, който да отвори системата на място в банките, за да може да се отблокира сметката", заяви Борисов. Очакванията са, че в рамките на деня хората ще могат да получат заплатите и авансите си за месеците октомври, ноември и декември. "Още веднъж се извинявам на тези хора за неудобството, но най-малко вина имам аз и колегите за това, което се случва в завода", заяви на 25 януари Борисов.

 

Бойко кандиса, даде пари за заплати във ВМЗ-Сопот

"Днес работниците във ВМЗ Сопот ще могат да си вземат всички заплати, включително и тази, която имат да взимат от понеделник", заяви пр...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com