България – мащеха за децата си

14627

Стотици майки с малките си деца, участваха днес в протестно шествие от площад "Народно събрание" към Министерски съвет, съобщи БГНЕС.

Техните основни искания са свързани с обвързването на обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. с минималната работна заплата. Второто им искане е увеличение на детските надбавки и получаването им от всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството, а третото е за осигуряване на места за всички желаещи в общински детски ясли и градини. Те носят плакати, импровизирани кукли с ликовете на финансовия министър Симеон Дянков, както и извадки от статистически данни, според които в последните 3 години в България новородените са намалели с 20 000.

Майките недоволстват от политиката, която водят управляващите спрямо детските надбавки, спрямо условията за отглеждане на децата им. Те смятат, че по-голям проблем от демографския е именно отношението на властта към най-малките граждани на държавата, заяви Евгения Тодорова член на Инициативния комитет "За повече грижа за децата в България".

Инициативният комитет планира посещение в Европарламента на 5 март, където те ще запознаят евродепутатите с проблемите на майките и децата в България. И ще настояват за промяна на приоритетите при отпускането на европари. Майките смятат, че магистралите са важни, инфраструктурните проекти са важни, но грижата за децата и за майките е от особено значение за развитието на ЕС и на просперитета на евроидеята.

Само три майки излязоха в Добрич да протестират срещу провежданата в България политика спрямо семействата с малки деца, съобщи Дарик радио.

Събитието, организирано в национален мащаб от Инициативния комитет за повече грижи за българските деца, предвиждаше в Добрич да се проведе и шествие по централната улица, но то се провали. На сборния пункт на протеста, освен трите майки се появиха и две млади жени, които заявиха, че още нямат деца, но подкрепят инициативата. Присъстващите издигнаха надписи "Ние искаме да раждаме децата си в България! България иска ли ги?", "Не обричайте децата ни на бедност!", "България – мащеха за децата си".

"Не е нормално една майка да взима 240 лева, които са под прага на бедността, а тя ги взима за детето и за себе си. Стандарт с 240 лева не се поддържа", заяви едната от майките. Друга добричлийка допълни, че те не са съгласни с тезата на правителството, че е по-добре да се строят детски градини, вместо да се увеличават детските добавки и парите за майчинство. "Забавачки ще се открият само в София, Пловдив и Варна. В градове като Добрич има достатъчно градини. Заделени са 30 млн. лева за детски заведения, а за нашите искания са необходими 35 милиона. Не смятам, че 5 млн. лева са нещо непосилно", заяви Маргарита Георгиева.

"Това, че замразяват майчинските за толкова години, показва какво е отношението на управляващите към проблемите с ниската раждаемост и демографския срив", сподели друга майка. Тя обясни провала на протеста в Добрич с липсата на гражданско общество в страната.

Около 20-ина, подкрепящи националния протест на майките, спукаха балоните на ГЕРБ пред община Благоевград, информира БГНЕС.

Инициативата бе под мотото "Национална детеградация vs управленска деградация" и е част от национален протест, организиран от Инициативен комитет "За повече грижи за българските деца". Групата родители, събрали се пред общината бяха от Дупница, Благоевград, Симитли, Гоце Делчев и други селища от Югозапада. "Правилата в държавата ни се погазват поголовно и брутално, във всички страни по света как се казват тези, които арестуват, а съдът ги оправдава, те се наричат престъпници, а какви са нашите управляващи", каза Калин Единаков от Дупница. Той се възмути, че майките получават 35 лева за едно дете. "Как после да раждат деца, за да се оправи демографският срив", попита Единаков, който каза, че има дъщеря и внуче и подкрепя справедливия протест на българските майки.

"Ние сме против безумното управление на държавата, когато тя дори беше на автопилот, за да запазят себе си, управляващите са готови да предадат държавата, народа и т.н.", заяви протестиращ.

Гвоздеят на протеста бе, когато събралите се пред общината започнаха да пукат белите балони на ГЕРБ. "Българските деца трябва да имат бъдеще, а при управлението на това правителство това е невъзможно, като майка на две деца искам да кажа на ГЕРБ, че техните балони са пълни с лъжи, и е крайно време да се спукат", обяви дамата, донесла балоните. След което започна голямото им пукане.

Майките излизат на национален протест

Майки готвят нов национален протест тази събота. Те отново ще изразят недоволството си от политиката на управляващите спрямо тях и деца...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com