България ще защитава производителите на лавандула и рози

21736
България ще защитава производителите на лавандула и рози

"България ще защитава интересите на производителите си на рози и лавандула пред Европейската комисия", това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от МЗХ.

Това стана по време на откриването на Международното изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарство – "Зелена седмица 2013" в Берлин, Германия. Аз поемам ангажимент да търся среща с новия eврокомисар по здравеопазване Тонио Борг, за да го запозная с нашата позицията, по повод доклада за забрана на съставките гераниол, при розовото масло и линолоол и линалин, при лавандулата, които се съдържат в естествения дестилат на тези продукти.

В защитата на българските производители ще се изготви съвместна позиция по въпроса на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните, тъй като този проблем е поставен в ЕК по здравеопазване. Министър Найденов посочи още, че проблемът се обсъжда в момента на експертно ниво в ЕК.

България е най-големия производител в света на розово и лавандулово масло. Годишно страната ни произвежда 1 500 кг розово и 100 тона лавандулово масло. 2100 са производителите на рози, а общата площ на оглежданите насаждения са общо 38 хиляди дка. Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония, а лавандулово за – Германия, Унгария, Франция, Китай, Австрия, Испания и Холандия.

Редактор: Е. Гигова

ЕС се допитва до европейците за ГМО културите

Европейският съюз разшири дебата за генномодифицираните култури и поиска от своите граждани да участват в анкета какво мислят по въп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com