Цар Освободител отново застава в центъра на София (видео)

18159
Цар Освободител отново застава в центъра на София (видео)

След монтажа днес, 29 ноември, един от символите на София - паметника на Цар Освободител, отново ще краси българската столица.

Нова конструкция от неръждаема стомана дава поне няколкостотин години живот на паметника, заяви инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България пред БГНЕС.

По-рано тази сутрин конят на Цар Освободител беше донесен на площад "Народно събрание" и се очаква до края на днешния ден да приключи работата по монтирането на реставрирания паметник.

Дейностите по реставрирането на паметника са извършени в три направления – укрепване и реставрация на главния пиедестал на паметника; реставрация и консервация на бронзовите пластики, в това число и на главната фигура на императора с коня; реставрация на околното пространство – огради, площадки, тревни площи.

Паметникът беше докаран разглобен – императорът и конната глава отделно от коня. Императорът с конната фигура е подготвен за сглобяване, обясни инж. Глосов. "Паметникът е докаран на площадката така, както е докаран преди 107 години. Преди 107 години, само че на волски впрягове, е докаран отделно конят, отделно тялото на императора и отделно главата и са сглобени тук. Сега по същия начин ще бъдат сглобени. Разликата е, че е направена нова стоманена конструкция от неръждаема стомана, така че той да издържи поне още няколко пъти по 100 години", каза инж. Глосов.

Реставрация на паметника никога не е правена, подчерта той. "Правени са частични ремонти и поправки по него, като последната по-основна е правена през 1946 година след войната. Паметникът е пострадал сериозно от шрапнелите на падналите бомби при бомбардировките. Бомби са падали на мястото на хотел "Радисън". Оттогава са правени частични ремонти, но такава сериозна реставрация никога не е правена", обясни инж. Глосов.

До момента реставрацията продължава около 3 месеца. Убедени сме, че до края на декември ще приключат довършителните работи по пиедестала и по околното пространство, така че през януари паметникът да бъде открит, заяви инж. Глосов.

Инж. Глосов отказа да оповести стойността на проекта. "Ще я кажем, но след като приключат работите. Много се спекулира със стойността, след като приключат работите и остойностяването на всички видове работи, които се извършват, тъй като има и такива, които са непредвидени, други, които са променени в процеса на работа. Ще видим каква е стойността на проекта накрая", каза Светослав Глосов и обясни, че има инвеститорски контрол от страна на донора, който осигурява парите. Има техен екип, който постоянно следи какво се извършва. Има изготвена документация от Столичната община, която е предоставена и всичко се контролира много стриктно, посочи още инж. Глосов.

На 21 ноември кран постави два от конете в композицията на паметника на Цар Освободител пред Народното събрание. Това са двете малки фигури от страните на основната фигура - на княз Николай Николаевич и Граф Игнатиев.

Реставрацията на паметника на Цар Освободител предизвика ред дискусии в общественото пространство за това дали има или не проект за извършването ѝ. Първоначално след демонтажа с отрязване на краката на коня, паметникът беше захвърлен без охрана в леярна в софийския квартал Требич. Наоколо имаше всякакви отпадъци и боклуци, както и бездомни кучета. Според местните жители в двора на леярната се помещавал и цех за дограма.

Впоследствие обаче се оказа, че не е имало работен проект за реставрацията на паметника, въпреки уверенията. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще назначи проверка заради неспазени правила при реставрацията. По-късно обаче, ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов продължи да твърди, че има проект.

Реакция не липсваше и от министъра на културата Вежди Рашидов, който каза, че Министерството на културата не е страна по този паметник: "Идеята за реставрацията не е на МК, нито паметникът е на министерството, нито са подписвани договори", каза министърът в отговор на въпрос на Михаил Михайлов, Антон Кутев и Петър Курумбашев относно реставрацията.

Проблемът предизвика реакция от страна и на чужди агенции - например агенция ИТАР-ТАСС писа за скандалното отношение към паметника, който се оказа буквално изоставен под открито небе в склад за преработване на метални отпадъци в крайния столичен квартал "Требич". "Паметникът, който е една от най-важните софийски забележителности, беше свален през септември от постамента за реставрация. Тя се осъществява със средства от руската хуманитарна фондация "Поколения", която е заделила сумата от 500 000 евро", припомни агенцията в кореспонденция от София.

Символът на София беше демонтиран на 5 септември с обещанието, че ще се реставрира и след това паметникът отново ще бъде върнат.

Паметникът на Цар Освободител е една от най-добрите работи на известния италиански скулптор Арналдо Дзоки. Той е открит тържествено през 1907 година.

Цар Освободител се завръща пред Народното събрание

Реставрираната фигура на Цар Освободител се завръщюа пред Народното събрание. От 8 часа в четвъртък започват монтажните работи по пост...


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com