Чобанов: Правителството няма общо със случващото се навън

12541
Чобанов: Правителството няма общо със случващото се навън

Правителството няма нищо общо с това, което се случва навън. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов, който се намира в сградата на Народното събрание, в ефира на Би Ти Ви.

Там тази вечер имаше сблъсъци за пръв път от началото на протестите срещу правителството, започнали преди 40 дни.

Стотици граждани обсадиха сградата на Парламента, където до 19:30 ч. имаше съвместно заседание на икономическата, социалната и финансовата комисия, на което се гледаше актуализацията на държавния бюджет.

Сблъсък между протестиращи и полицаи, един арестуван

Един човек е бил отведен към Столичната дирекция на МВР по време на протеста срещу правителството в столицата, съобщиха от пресцентър...

След края на заседанието в НС останаха блокирани над сто души - депутати, журналисти и трима министри - финансовият - Петър Чобанов, социалният - Хасан Адемов и икономическият - Димитър Стойнев.

Жандармерията чака до 22:00 часа, преди да започне да изблъсква  груба сила стоящите пред НС протестиращи.

Министър Чобаов бе сред хората, които жандармерията неуспешно се опита да изведе с автобус от периметъра около сградата.

При сблъсъците на полицаите с протестиращите пострадаха десетки граждани, но служителите на реда не успяха да проправят път на автобуса и той се върна в границите на загражденията, а хората от него се върнаха в сградата.

Организациите на майките се присъединиха към контрапротеста

Поредният контрапротест в подкрепа на кабинета „Орешарски” се състоя пред НДК, съобщава bTV. Към протестиращите в защита н...

Според Чобанов сблъсъците пред Парламента не са предизвикани от управляващите. Правителството работи от първия ден и утре ще продължи да работи, заяви той. Доколкото видях, полицията не употреби излишна сила, каза още финансовият министър.

Около 23:00 часа външният министър Кристиян Вигенин коментира във Фейсбук ситуацията около Парламента с думите: ""Протегнатата ръка на гражданското общество"?! Мятаща павета? "Исторически срам" ще бъде ако президентът, политическите лидери, медиите и самите протестиращи не осъдят вандалите пред Народното събрание, които се блъскаха в полицията, а други раниха хора с камъни. Взимането на заложници е престъпление, нали? Крайно време е агресията да бъде изолирана!"

БНТ съобщи, че депутатът от БСП Антон Кутев е бил ударен с камък, но по-късно той самият опроверга тази информация. Той показа камък, като заяви, че бил замерен, докато е бил в автобуса, но не е бил уцелен.

Кутев призова медиите да не съобщават, че към парламента идват нови протестиращи, защото така се нагнетявало напрежението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com