Добрев: Турция не е заявила намерение да строи АЕЦ до Резово

4353
Добрев: Турция не е заявила намерение да строи АЕЦ до Резово

В портфолиото на МИЕТ и в ресора на МИЕТ няма решения относно трансграничен ОВОС с Турция за строеж на АЕЦ или друг вид енергийна централа. Това заяви енергийният министър Делян Добрев в отговор на въпрос на Петър Димитров от Коалиция за България за инвестиционни намерения на Турция за строеж на атомна централа в района на Резово.

"Да ми задавате въпрос по отношение на ОВОС не е коректно, има министър на околната среда и водите, питайте я нея какви са стъпките, които България е предприела за такъв ОВОС. За разговорите ми с турската страна дали ще се строи някакъв вид централа, повдигнах този въпрос няколко пъти и получих отговор, че няма категорични намерения на Турция за строителството на каквато и да е централа. Но дори и да има някакви намерения, те трябва да отговарят на най-стриктните изисквания на ЕС по отношение на опазване на околната среда", подчерта Добрев, цитиран от БГНЕС.

"Миналата седмица имаше среща в Бургас и съседните общини в региона на Резово от турска страна, кметовете на съседните общини на България заявиха, че няма да се строи АЕЦ край българската граница. Има отрицателно становище на министерството на околната среда в Турция. Министър Караджова е запитала турската страна официално чрез МВнР, но все още не е получила отговор", поясни Добрев.

От своя страна Пенко Атанасов от Коалиция за България заяви, че благодарение на бившия кмет на община Царево, на протестите на екоорганизации срещу строителството на този обект, е проведена срещата в Бургас. "Тогава вашите хора се бяха изпокрили. Нашето опасение е, че на заседанието в Анкара твърде вероятно е нашият премиер да е дал "добро" за такова строителство. Това силно ни притеснява, вие се криехте до последно и искахте това да не се случи. Местните хора са обезпокоени. За АЕЦ нищо не са казали. Най-вероятно и АЕЦ, и ТЕЦ ще строят, и тогава нашето Черноморие ще го зачеркнем, както и Странджа планина и туризма. Няма да ги има. Това, че вие не провеждате необходимата политика от най-високо ниво нас ни притеснява. Не можем да бъдем доволни от отговорите, които давате", подчерта Атанасов.

Добрев посочи, че опитите за всяване на напрежение и на страх сред хората явно ще продължат, "защото сме само 6 месеца преди изборите". "Цитирам ви – "най-вероятно премиерът е обещал нещо на турския премиер". Аз присъствах на това заседание и такива разговори не са се водили на това заседание. Некоректно е да всявате паника в това, че строителството на ТЕЦ може да съсипе българския туризъм. Вие знаете, че във Варна имаме по-голям ТЕЦ от този, който евентуално турците обмислят да строят. Не виждам нашият туризъм във Варна да се е съсипал заради ТЕЦ-а там. Няма да има такъв ТЕЦ от турска страна по информацията, с която разполагаме в момента", обърна се Добрев към Атанасов.

Редактор: Ивайло Петров

Прищявката на Станишев ни струва 14 млн.

Точно толкова по предварителни сметки ще излизне референдумът за Белене. Както се казва, добре е, че референдумите нямат втори тур. 14 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com