Доживотният затвор без обжалване може да отпадне през пролетта (видео)

11761
Доживотният затвор без обжалване може да отпадне през пролетта (видео)

Напролет ще стане ясно дали най-тежкото наказание, предвидено в момента в Наказателния кодекс (НК) - доживотен затвор без право на замяна, ще отпадне. Това каза правосъдният министър Диана Ковачева.

Идеята не е нова и е предложена още от работната група, която през март изработи първоначалния проект на НК, предаде БГНЕС. Междувременно е формирана нова работна група, която работи вече на база на концепция за НК. "В рамките на тази работна група една от идеите е действително наказанието "доживотен затвор без право на замяна" да отпадне, тъй като анализът на експертите предвижда, че на практика в нито една друга европейска държава не съществуват две наказания "доживотен затвор", обясни Ковачева.

Тя каза, че за вземане на финалното решение по този въпрос от значение ще бъде и мнението на девет европейски експерти, които също коментират. "По-голяма част от тях на практика препоръчват това наказание да отпадне от правораздавателната система в България, но финалното решение по въпроса ще бъде взето след като работната група приключи своята работа. Очакваме това да стане през пролетта", посочи Ковачева.

Темата ще бъде подложена и на обществено обсъждане след изготвянето на законопроект, най-вероятно през април следващата година. "Тоест не е окончателно, но наистина този въпрос се обсъжда – вероятно е да отпадне", обобщи тя.

Ковачева подчерта, че в обществото има много "за" и "против" и затова обществените обсъждания ще са през пролетта. Максимално широко ще е обсъждането с експерти и граждански организации, обеща тя.

М. Попова: Доживотен затвор без замяна е нехуманно наказание (Видео)

"Предлагаме наказанието доживотен затвор без замяна да бъде премахнато от системата на наказанията в българското наказателно право. Тов...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com