Изборът на Цацаров се оспорва от съдиите

12394
Изборът на Цацаров се оспорва от съдиите

Конституционният съд трябва да провери президентския указ за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор на България. Това заяви в своя официална позиция Съюзът на съдиите, предаде БГНЕС.

В позицията си съдиите казват, че приетите от ВСС правила за избор на прокурор са грубо нарушение на Конституцията. Ето какво точно казват представителите на Темида:

"Приетите от ВСС правила, които отхвърлиха избор чрез интегрална бюлетина, гарантираща тайната на вота и постигаща едновременно участие на кандидатите при гласуването, както и действията на председателстващия заседанието – министъра на правосъдието, който подложи на гласуване само един от тримата кандидати, допуснати до участие в процедурата за назначаване на главен прокурор на България, доведоха до приемане на предложението от членовете на ВСС в грубо нарушение на чл. 131 от Конституцията. Президентът на България издаде указ за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор на Република България на 21.12.2012 г., без да упражни конституционното си правомощие да отклони предложението на ВСС съгласно чл. 129, ал. 2 от Конституцията. Според чл. 103, ал. 1 от Конституцията отговорността за назначаването на главния прокурор в нарушение на върховния закон е на президента, поради което именно неговият указ подлежи на проверка за съответствието му с Конституцията", коментират съдиите.

Според тях българските граждани трябва да могат информирано и активно да проследят какви действия на всички, на които е предоставена възможността да сезират Конституционния съд за това нарушение на основния закон.

"На 20.12.2012 г. станахме свидетели на безпрецедентна намеса на член на правителството при избора на висш орган на съдебната власт. Процедурата за избор на кандидат за главен прокурор на Република България чрез предложение от ВСС е разписана в чл. 173 на  ЗСВ. Законът съответства на изискването на чл. 131 от Конституцията всички кандидати, допуснати до участие в процедурата по назначаване на нов главен прокурор, да бъдат подложени на тайно гласуване, защото конституционната разпоредба не подлежи на различно тълкуване. Сравнителният анализ на чл. 173, ал. 8 и ал. 9 ЗСВ налага тълкувателния извод, че в първото тайно гласуване участие вземат всички допуснати кандидати.

Избор чрез второ тайно гласуване от ВСС се провежда между двамата кандидати, получили най-много гласове, само когато от първото не е излъчен кандидат, който да е постигнал необходимото мнозинство (2/3 от членовете на ВСС). Недопустимо е чрез вътрешни правила ВСС да ограничи конституционно даденото му правомощие да подложи на обсъждане и гласуване в процедурата всички участващи кандидати за назначаване на главен прокурор. Самоограничения чрез вътрешен акт, който предвижда гласуване при участието само на един от всички допуснати от ВСС кандидати, е в противоречие с чл. 131, вр. чл. 129, ал. 2 КРБ. Тайното гласуване на един кандидат съответства на изискванията на основния закон, само когато той е единственият, допуснат от ВСС до участие в процедурата по предложение за назначаване на нов главен прокурор на Република България", пишат още в позицията си съдиите.

На 20 декември след часове дебати и обсъждания членовете на ВСС избраха Сотир Цацаров за главен прокурор с 18 гласа "за", трима "против" и трима "въздържал се" . Противоречивата процедура, по която той бе избран, дори не позволи да се стигне до гласуване на другите две кандидатури - на Галина Тонева и на Борислав Сарафов. Правилата за избор бяха приети дни преди самият избор, а според редица наблюдатели те бяха направени именно в услуга на Сотир Цацаров.

Междувременно и от Съюза на юристите в България обявиха, че ще направят анализ на избора на главен прокурор, както и на членовете на Висшия съдебен съвет и на състава на Конституционния съд.

Маите не познаха, но за Цацаров познаха всички

За разлика от края на света, предвиден от маите, прогнозираният май от всички избор на Сотир Цацаров за главен прокурор се сбъдна. И за...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com