Изключително тежка е ситуацията с пожара в местността „Бели бор” в Рила

6291
Изключително тежка е ситуацията с пожара в местността „Бели бор” в Рила

Изключително тежка е ситуацията с пожара в местността „Бели бор” в Рила планина, но се работи усилено по гасенето. Това каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, който беше в района от рано сутринта, предаде Агенция „Фокус”.

По думите му - не може да се каже, че пожарът е овладян, но засега поне не се разраства.

Фронтът на пожара край Дупница е 3 км

Фронтът на големия пожар край жп линията София – Кулата в района на град Дупница е над 3 километра, предаде БГНЕС. Пламъците са...

Повече от 3,5 – 4 часа е преходът до местата на пожара в местността „Бели бор” в Рила планина. Това заяви още Петър Паунов. Поради тази причина, днес в гасенето са взели участие хеликоптери, които може би ще се включат и утре.

Ситуацията е изключително сериозна и тук става въпрос за безотговорност, дали са бракониери или нещо друго, тепърва ще се установява”, каза Паунов.

Теренът е много тежък, и може би първоначално беше подценен този пожар. Добре е, че на място има много сериозна координация на работата. Надявам се, че и среднощните системи ще бъдат на необходимото ниво и да се държи непрекъсната връзка между различните гасачески групи и централния полк, който работи с хората от двата хеликоптера”, обясни той.

По думите му, пожарът обхваща поля с изключително високи, сухи храсти, които са горели като барут. „Слава Богу, не допуснахме пожарът да стигне до гората, но има места, където в по-редки горски масиви вече е навлязъл пожара”, каза още той.

Близо 200 души в битка с огнения ад в Рила

Екипи са тръгнали към района на "Бели бор" за гасенето на високопланинския пожар, който вчера възникна в алпийската част на Рила. Оча...

На място днес са помагали много доброволци и координацията между участниците в гасенето е на много високо ниво. В събота още в 05:00 часа отново ще започне работата по гасенето, от доброволци и специалисти. През нощта гасенето на огъня ще продължи от дежурни екипи.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com