Измина 1 година от взривовете край Петолъчката

15485
Измина 1 година от взривовете край Петолъчката

Точно преди година се взривиха складове за утилизация на боеприпаси на фирмата "Берета Трейдинг" край Петолъчката. Трима души станаха жертва на взривовете, а ранените бяха десетки.

Жителите на близкото до базата село Лозенец в панически бяг напуснаха домовете си. И до днес в района се откриват невзривени снаряди и осколки. Година по-късно никой не е понесъл отговорност за случилото се.

Има заподозрян за атентата в Бостън

Вече има заподозрян за бомбения атентат в Бостън, предаде CNN. Според авторитетната американска телевизия властите в САЩ са направили п...

Атанас Мерджанов от Коалиция за България коментира по БНР: "Това, което ние поехме като ангажименти и не прекъсваме контактите си с хората, Инициативния комитет на потърпевшите и кмета на община Стралджа, е действително след формирането на кабинетите на министрите и по-специално формирането на междуведомствения съвет по бедствия и аварии ние да подновим отново искането на засегнатите и претърпели тежки икономически загуби земеделски производители, за да бъдат максимално компенсирани.

Миналата година направихме опити с тогавашното ръководство на Фонд Земеделие, но България не е нотифицирала подобна щета и по линия на европейските фондове не може да се очаква някакво компенсиране на земеделските производители. Трябва да се опитаме и да направим всичко възможно това да бъде поето от междуведомствения съвет по бедствия и аварии".

Мерджанов подчерта, че въпреки обещанията на бившите министри Цветан Цветанов и Мирослав Найденов за компенсации, това не се е случило. "При скорошните ми срещи с потърпевшите те потвърдиха, че до момента няма никаква компенсация. Длъжни сме час по-скоро да предизвикаме проверка на законодателството. Очевидно е, че трябва да се пипнат няколко законопроекта", изказа мнение Мерджанов.

Валентин Радев – бивш зам.-министър на отбраната и депутат от ГЕРБ, заяви, че трябва да има законодателни промени и тяхното управление се е опитало на няколко пъти да ги направи. Той подчерта, че тогава споровете не са били между управляващи и опозиция, а между експерти и юристи.

В САЩ арестуваха заподозрян за пратките с рицин

След като вчера американският президент Барак Обама и американският сенатор-републиканец Роджър Уикър получиха писма с рицин, днес вл...

БГНЕС припомня, че на 5 юни складовете за боеприпаси край пътен възел Петолъчката избухнаха. Очевидци сравниха чутото и видяното с това, което може да се чуе и види при война. Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани. От взривовете загинаха трима работници в складовете. Министърът на отбраната Аню Ангелов тогава каза, че отговорността за случилото се поема фирмата, чиято собственост са складовете – "Берета Трейдинг".

Обвинителният акт по делото срещу собственика на "Берета трейдинг" Десислав Делев и изпълнителния директор на фирмата Иван Пеев бе внесен в съда от прокуратурата в началото на април. Двамата са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица, не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон. Заради неспазване мерките за безопасност и сигурност е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници и три телесни повреди други работници. Делото за взривовете в местността Мараш до "Петолъчката" бе върнато от Районен съд – Ямбол за доразследване. Васил Анастасов, който е съдия по делото, се мотивира, че в обвинителния акт не са конкретизирани като вид и количество нанесените материални щети, което създава пречка за защитата на обвиняемите.

33 тома са побрали материалите по делото, а разпитаните свидетели са над 200 души - с уточнени имена и адреси. Направени са три ДНК експертизи, три съдебномедицински експертизи и комплексна технологична експертиза, установена и стойността на нанесените щети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com