Кредитор на ВМЗ-Сопот поиска несъстоятелност на предприятието

7696
Кредитор на ВМЗ-Сопот поиска несъстоятелност на предприятието

Един от кредиторите на ВМЗ-Сопот - "Механичен завод – Девин" АД, е поискал обявяване в несъстоятелност на предприятието. Делото е заведено в Пловдив.

Към момента "Вазовските машиностроителни заводи" дължат около 100 млн. лева на свои кредитори, 50 млн. лева на държавата и 3 млн. лева за заплати.

Колко струва ВМЗ-Сопот?

Синдикатите са поискали спешна среща в 16:00 часа с икономическия министър Делян Добрев за решаване на кризата с ВМЗ-Сопот, става ясно ...

До утре на обяд ще се съберат данни за дейността на предприятието и неговите икономически показател, на базата на които да се направи оздравителна програма, съобщава Нова телевизия.

След провалената сделка за приватизация и работниците, и синдикатите настояват за финансово стабилизиране на ВМЗ. Напрежението сред работниците ескалира, след като разбраха, че са необходими съкращения на част от персонала. Те са убедени, че заводът умишлено е воден към фалит: "Всички партии, които са били на власт досега го направиха това положение. Те само взимат печалбите, а на нас няма ни заплатите, нищо", казват работници пред БНТ.

Работниците буквално гладуват още от началото на есента. Те нямат пари дори за хляб. "Какво да говорим, след като гладуваме, да даваме интервюта, като нямаме да ядем за обяд. Няма смисъл", противи се работник.

Работниците не са съгласни ВМЗ да бъде приватизирано без стратегия, одобрена от Народното събрание. Димитър Атанасов от КТ "Подкрепа" заяви: "Най-добрият вариант за нас е предприятието да бъде стабилизирано и тогава да бъде продадено. Да има ясни условия за приватизация. Приватизация без стратегия - смятам, че това е смърт, категорично го заявявам".

Хората са притеснени не само от липсата на пари за храна. Те не знаят какво бъдеще ги очаква. В Карловска и Сопотска общини има търсене на едва 15 работници, съобщиха от местното бюро по труда. Въпреки това служителите на ВМЗ вече са започнали сами да се преквалифицират.

"Ходят да се обучават - английски език, кой компютри, който иска за готвачи, сервитьори, фризьори. Голям интерес има от техните работници, те са много инициативни в това отношение", уточни директорът на Бюро по труда - Карлово, Иван Арменов.

150 души са участвали в програмите за обучение, а 65 вече са напуснали доброволно работа, в търсене на препитание извън Карловската долина.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com