Кутев: Борисов и Добрев търсят комисионна за 8 млрд. лв

11371
Кутев: Борисов и Добрев търсят комисионна за 8 млрд. лв

Втората атомна централа не може да струва повече от 6 милиарда евро, а не както твърдят от ГЕРБ – 10 млрд. евро. Тази сума се получава от цената на подписания договор, която е за около 4 милиарда, плюс оскъпяването. Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев, коментирайки твърденията на управляващите, съобщи БГНЕС.

"Това че Бойко Борисов и Делян Добрев говорят за цифрата от 10 милиарда евро означава, че договорените комисионни възлизат на над 4 милиарда", заяви той. Кутев призова Борисов и Добрев да обяснят "къде ще отидат тези 4 милиарда, които са в повече, според тяхната сметка, от реалната стойност на атомната централа", както и кой ще вземе тази сума.

Станишев: "Белене" ще бъде печатница на пари за българската държава

На 27 януари 2013 г. предстои първият в съвременната демократична история на България референдум, който се провежда по волята на 700 00...

"Защото няма никакво други обяснение, каква е причината да говорят за 10 милиарда. Или драматично лъжат всички българи или просто са договорили огромни комисионни", каза той.

Според него тлъстата комисионна ще бъде прибрана от "някой по веригата" - това могат да са министър-председателя и министъра на икономиката.

"Не вярвам, че министърът на икономиката не знае какво е подписано. Договорът, подписан през 2006, е за 4 милиарда. В него има предвидена оскъпяване, които могат да бъдат за още 2 милиарда. Т.е. всяко нещо над 6 милиарда е или невярно или свързано с комисионни, които възлизат на 4 милиарда евро или 8 милиарда лева", заяви Кутев.

Социалистът коментира и често променящата се позиция на премиера по въпроса за АЕЦ "Белене": "Борисов говори и прави това, което му е изгодно. А в този случай се интересува от това дали може да вземе въпросната комисионна или не. На мен ми е жал за депутатите от ГЕРБ, които са 76 на брой, и създадоха инициативен комитет. Какво ще правят тези депутати?". Кутев припомни, че само преди няколко дена те създадоха комитет и внесоха въпроса за развитието на ядрената енергетика в България, а сега изведнъж се оказва, че трябва да гласуват против.

Д.Вълчев: Референдумът се провежда по байганьовски начин

"Господин Борисов не е лошо да помни, че това, което харчи като европейски пари и за съжаление се усвоява твърде малко, се дължи на г-ж...

"Това е дълбоко унизително, че аз на мястото на тези хора щях да напусна парламента. Мен ако ме накарат по този начин да си променя позицията за няколко дена аз ще изляза от политиката и няма да се появявам на светло", заяви Кутев.

Според него причината Борисов да унижава своите собствени депутати по този начин се крие или отново в големите комисионни или в някакъв негов личен конюнктурен интерес.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com