Марк Грей: Може да има доклад за България и преди края на 2013 г.

16363
Марк Грей: Може да има доклад за България и преди края на 2013 г.

След доклада за Румъния ще информираме Съвета за проблемите в България. Следим внимателно ситуацията във вашата страна и при нужда нищо няма да ни попречи да излезем с доклад и преди предвидения за края на 2013. Това заяви в интервю за БНР говорителят на ЕК Марк Грей.

"Не е предвидено нищо, извън доклада, който е планиран за края на тази година. Наблюдаваме ежедневно развитието на нещата и нищо няма да ни попречи при нужда да има доклад и преди тази дата", обясни той. Много е важно да направим разграничение между официалния доклад за Румъния и техническото обновяване на информацията – то не е писмено, добави Марк Грей. "Когато Съветът се събере да обсъди румънския доклад, ще използваме възможността да информираме страните-членки и за развитието на нещата в България. Това не е нито официален, нито писмен доклад. Това не е нещо необичайно. През последните години редовно сме представяли подобна информация пред Съвета под тази форма", каза още Марк Грей. "Няма точна дата за представянето на тази устна информация. Ще е вероятно до няколко седмици, след като представим румънския доклад. Информацията за България ще е на експертно ниво, а не на политическо или на ниво министри. Говорим за официално експертно ниво", обясни той.

Нека изчакаме експертите да направят своите оценки, призова Марк Грей. Според него, съществено е да се каже за България, че имаше много важни развития през последните месеци. "Имаше критично важни назначения, които ние коментирахме на различни етапи. Сега представянето на по-цялостната актуализирана информация ще е възможност да покажем как усещаме нещата. Много пъти вече ясно казахме позицията си за всички дебати и противоречия, които видяхме около процедурите и хората, свързани с тези ключови назначения", каза Марк Грей и добави: "Сега фокусът ни е следният – назначенията са факт, как да направим така, че те да проработят, как да гарантираме, че ще ги има резултатите, които са толкова важни и в прокуратурата, и в другите ключови институции." "За нас ударението ще е там и при това представяне на актуалната информация за България. Но това е един постоянен процес. Това не е като редовен доклад, при който определяме дата и подготвяме оценката си и на тази дата я публикуваме. Това е процес в развитие", обясни говорителят на ЕК.

За реакциите на ЕК по трите ключови избора в България – за нов ВСС, за случилото се в Конституционния съд и за новия главен прокурор, Марк Грей подчерта, че трите избора бяха различни и е много трудно да им бъде дадена обща оценка. "На различни етапи и в различна степен имаше изразени тревоги за процедурата. ЕК много внимаваше да не се ангажира с позиция или оценки за хората, които са номинирани или избрани, и това е наша постоянна политика. Това не е наша работа, това е работа на съответните институции и органи в България", заяви Марк Грей. "Вярно е, че изразявахме тревога по различни поводи – много често, свързани с основните принципи на прозрачност, почтеност и с това дали е създадена възможност да се избира между най-добрите кандидати. Оттам нататък кой е бил избран, си е работа на съответните български институции", добави той.

Грей подчерта още веднъж, че това е неофициален доклад. "Става дума за експерти от ЕК, които обясняват на страните-членки как виждат нещата в този конкретен момент, става дума за работна дискусия, каквито имаме всеки ден в различни формати и в Парламента, и в Съвета. Нищо извънредно и нищо специално. Не казвам, че това не е важно, но то е просто част от ежедневната ни работа със страните-членки. Това е част от процес, който позволява на ЕК да има ясна представа каква е позицията на всяка отделна страна. За нас това е важно, защото искаме, когато представим доклад, той отново да бъде единодушно приет от всички страни, включително от България и Румъния", обясни говорителят на ЕК Марк Грей.

Редактор: Е. Гигова

Британски политик: Ще изгоним българските мърлячи вкъщи

"Ще върнем мърлявите сънливци от България и Румъния вкъщи", заяви общинският съветник в Уестмистър Ники Айкън, пише британският в. Дейл...

 

 

 

 

България ще защитава производителите на лавандула и рози

"България ще защитава интересите на производителите си на рози и лавандула пред Европейската комисия", това заяви министърът на земедел...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com