Нинова: Политика не се бори с процедурни хватки

4552
Нинова: Политика не се бори с процедурни хватки

Ще има извънредно заседание на Народното събрание, но още не се знае кога ще е то. Това каза на пресконференция в централата на БСП депутатът Корнелия Нинова. Тя добави, че председателят на парламента Михаил Миков провежда срещи с парламентарните групи.

Ние сме за актуализацията на бюджета. С нескопосани процедурни хватки не се бори политика. Искаме дебат с аргументи, ние сме готови за това. Готови сме с аргументите си, готови сме за един смислен дебат, тук сме, когато ни извикат за заседание, каза още Нинова.

Очакваме цената на дървата за огрев да се намали два пъти, заяви депутатът от парламентарната група на Коалиция за България.

От левицата са подготвили промени в Закона за горите, които още този месец ще бъдат внесени в Народното събрание. "В миналия парламент бяха приети лобистки поправки в Закона за горите, които създадоха много проблеми, доведоха безконтролна сеч и безконтролен износ и до това, че само 5-6 фирми, близки до властта можеха да добиват дървесина на ниски цени и да я препродават на високи цени и това доведе до увеличаване на цената на дървата за огрев.

С това, което внасяме като поправки целим да спрем безконтролната сеч и да вземе мерки за възстановяване на българската гора, да помогнем на българските дървопреработвателни предприятия, които изпитваха огромни затруднения за осигуряване на дървесина за своята работа, много голяма част от тях фалираха и освободиха много хора. Целим да намалим цената на дървата за огрев. Очакваме цената на дървата за огрев да се намали два пъти", обясни Нинова.

Поправките в Закона за горите още през септември трябва да бъдат разгледани на първо четене от парламентарната комисия по земеделие. "Разработи се една по-цялостна промяна в Закона за горите. С промените в закона осигуряваме равен достъп на всички фирми до възможността да осигуряват дърводобив. За до една трета от дървесината, която горските предприятия и общините предлагат на търг ще могат да участват фирми, които работят на съответната територия на държавното горско предприятия или на територията на съответната община", обясни председателят на парламентарната земеделска комисия Румяна Бъчварова.

Предлагаме да отпадне изцяло текстът от закона, който дава преференции за добиване на дървесина, особено на дървесина за производство на топлинна и електрическа енергия, обясни тя. От левицата искат и залесяване след пожари и сечища да се осъществява след 3-ата година. В последните години залесяването тотално е спряло. От 50 000 дка през 2008 година, през 2011 година са залесени едва 10 000 дка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com