Новите конституционни съдии ще положат клетва

6994
Новите конституционни съдии ще положат клетва

В Конституционния съд днес ще се състои церемония по полагането на клетва от новоизбраните и новоназначените за съдии, съобщиха от съда.

Според закона клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента, на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. След това съдиите встъпват в длъжност. От съобщението не става ясно дали клетва ще положат всички четирима нови съдии – Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Венета Марковска, тъй като тя заяви, че ще положи, ако прокуратурата я оневини. Мандатът на Евгени Танчев, Георги Петканов, Емилия Друмева и Владислав Славов изтече на 13 октомври, припомня БГНЕС.

Оказа се, че е възможно днес Венета Марковска да се закълне като конституционен съдия. ВСС включи като извънредна точка в дневния ред на заседанието си разглеждането на молбата на Венета Марковска за освобождаването й от длъжността "съдия и "заместник-председател на Върховния административен съд". Ако ВСС приеме оставката й на заседанието си от 9,30 часа, Марковска е възможно да се закълне на церемонията в КС от 11 часа в четвъртък.

На 31 октомври без дебати депутатите избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота. След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година.

Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име. Така Венета Марковска бе изслушана в парламентарната правната комисия и там сигналът, който не бе проверен с мотива, че е анонимен, бе наречен от нея – донос. След това по време на скандала на ЕК й се наложи да посочи, че изявлението е официална позиция. Ден след като лично вицепремиера Цветан Цветанов каза, че "това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България".

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че "ако сигналът срещу съдия Венета Марковска е донос, това е много грозно, много обиждащо, но ако има капка истина в това, правилното е тя да се оттегли, това е нейно право". Няколко дни по-късно той бе дори и по-категоричен, като каза: "Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум, и да продължи да си бъде съдия".

На 8 ноември президентът Росен Плевнелиев каза, че би предложил да се помисли за Конституционния съд, с изключение на Марковска, "бих препоръчал всички останали да се закълнат бързо, за да може той да работи в нормален състав". Първо трябва да прочетем Конституцията, в нея пише, че в КС трябва да влязат само най-достойните, с много висок морал хора, продължи президентът. По неговите думи, това, че в обществото вече има съмнение, е проблем само по себе си. "Но не съм аз този, който ще посочи "Да" или "Не" в казуса с Марковска, надявам се, че тя сама за себе си ще прецени. Има нужда от много бързо решение в момента, не от административни процедури и протакания", каза още президентът.

Марковска подаде оставка

Венета Марковска подаде оставка като съдия и зам. председател на Върховния административен съд. Както е известно, тя бе избрана за конс...

Редактор: Евгения  Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com