От днес спадат цените на природния газ

10568
От днес спадат цените на природния газ

Природният газ поевтинява с 9,83%. Така 1000 кубически метра синьо гориво струват 656,47 лв. без ДДС, предаде БГНЕС. Топлинната енергия също ще е с по-ниска цена. Цената на топлофикационната услуга ще намалее с между 3,5% и 7%. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев още на 20 декември 2012 г. Новите цени влизат в сила за първото тримесечие на 2013 година.

"При това положение намалението на действащата цена на природния газ спрямо включената при образуването на цените на топлофикационните дружества е в диапазона от 9,87% до 10,59% за дружествата, присъединени към мрежата на "Булгаргаз" ЕАД, пише в доклада си ДКЕВР. Именно това дава основание да намалее цената на парното в цялата страна, като най-голямо ще е намалението в София – 7%. Ще намалее и цената на услугата, предоставяна от "Топлофикация Велико Търново", но въпреки това жителите на старопрестолния град ще продължават да са сред тези, които плащат най-много за парно. Велико Търново ще продължава да има доста скъпа топлоенергия, защото плаща повече за разпределението на газа, тъй като не го получава директно от "Булгаргаз", обясни тогава Ангел Семерджиев.

Между 7 и 11% е поевтиняването на парното от Нова година

Цената на природния газ ще се понижи с 9,83% от първи януари, реши окончателно ДКЕВР, оповестявайки решението на сайта си. Понижението ...

Енергийният министър Делян Добрев пък каза, че от първото тримесечие на 2013 г. България ще получава природен газ директно от "Газпром Експорт". По сега действащия договор 98% от горивото се доставя чрез посредници.

Сериозна роля за допълнително поевтиняване на природния газ има както местният добив, така и диверсифицирането на източниците чрез интерконекторните връзки със съседните държави, каза министърът пред участниците в дискусията. Местната суровина е с около 35% по-евтина от вноса и усилията на държавата са насочени към увеличаването на това производство, добави Добрев.

На 15 ноември след подписването на договор между България и Русия стана ясно, че цената на природния газ ще е по-ниска с над 20% от 1 януари 2013 г. България подписа на 15 ноември 2012 г. с "Газпром" дългосрочния договор за доставка на синьо гориво.

Договорът е сключен за 10 години, като доставките на газ ще се осъществяват без посредници. Предвидена е и възможност за корекция на цените. На шестата година ще можем да предоговорим цената и количествата, цената по договора е търговска тайна, но тя е най-ниската цена от държавите, които не инвестират в газови находища, обясни тогава енергийният министър Делян Добрев.

Добрев: Договорът с "Газпром" е голям успех

Преките чуждестранни инвестиции в страната за периода януари - октомври 2012 г. възлизат на 1.33 млрд. евро, каза икономическият мини...

След подписването на договора с Русия, премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че новата цена на газа ще се отрази на цената за крайните потребители. "Преговорите бяха тежки. Затова ние сме постигнали цена, която е малко по-висока от тази на Германия, на държавите, които не влагат милиарди евро в разработка на газово находище в Русия. Ако и ние извадим няколко милиарда, то няма да плащаме такава цена", каза тогава премиерът. Той припомни, че именно България настояваше за отпадане на посредниците. Огромно усилие беше да се махнат тези три посредника, каза Борисов на 15 ноември.

Цената на доставките на газ от Русия към България от януари 2013 е най-ниската цена за страни от категорията на България, заяви председателят управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, малко преди подписването на договора. България получава едни преференциални цени, подчерта Милер. Той посочи, че намаляването на цените може да доведе до увеличаване на консумацията. "Бихме могли да обсъдим и други механизми за стимулиране на българския пазар, заедно с колегите от икономическото министерство имаме определени идеи. Подготвени са определени идеи, но намаляването на цената ще доведе до ръст на консумацията", добави тогава Милер.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com