От догодина НЗОК плаща за ин витро

17211
От догодина НЗОК плаща за ин витро

От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща процедурите и медикаментите за ин витро, които към момента се осигуряват от Фонд "Асистирана репродукция". За целта в бюджета на институцията са предвидени 15 000 000 лева, съобщиха от касата.

Допълнително забавяне обаче може да се очаква заради зациклилите преговори между касата и лекарския съюз по националния рамков договор. Ако той не бъде подписан, ин витро процедурите, платени от държавата, ще се забавят с месеци.

На среща, проведена днес в НЗОК, беше изяснено, че ще бъде запазен досегашният процес на работа на Фонда и няма да има промяна при процедурата по кандидатстване, предаде БГНЕС.

Обсъден беше и въпросът за начина, по който ще се отпускат необходимите лекарства. Според НЗОК това трябва да става чрез аптеки в болниците, защото по този начин ще има механизъм за проследяване и контрол. От страна на институцията беше обещано съдействие на клиниките при сключване на договори с аптеки, чрез които да се получават необходимите медикаменти. Окончателно този въпрос ще бъде решен през следващата седмица.

На срещата с ръководството на НЗОК присъстваха представители на пациентски организации, управители на клиники за ин витро процедури, както и водещи специалисти по репродуктивна медицина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com