Откриването на новото кръстовище бе придружено с протест (видео)

6702
Откриването на новото кръстовище бе придружено с протест (видео)

Велосипедисти излязоха на мирен протест около метростанция "Васил Левски" в столицата, за да отбележат откриването на бул. "Драган Цанков" и кръстовището му с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

"Има конфликтна зона и затова протестираме, за да може възможно най-бързо тази конфликтна зона да бъде премахната", каза Иво Делин от сдружение "Велоеволюция".

Велосипедистите негодуват, защото с разширяването на пътните платна от две на три, се оряза силно тротоарът, по който имаше велоалеи. От "Велоеволюция" са изпращали няколко писма и становища до Столична община, но не им е отговорено адекватно, информира БГНЕС.

От своя страна кметът на София каза при откриването, че е винаги готова да приеме всички добри предложения. "Възложила съм вече на заместник-кмета да се види с представителите на "Велоеволюция", с които работим много добре и те много ни помагат. Да уточнят точно по какъв начин да бъде направена тази маркировка, така че за велосипедистите също да е удобно преминаването по изцяло обновения мост", каза тя.

"Обещавани са ни много неща, много пъти. Всеки път, когато забравят велоалея и ние пишем писма и становища, ни казват: Добре, другия път ще проверим и ето поредният случай, в който е натоварено кръстовището и опасно – пак не се случи това да проверят в плановете, че има вече съществуваща велоалея и трябва да се помисли за преминаване на велосипедистите. Надяваме се да е последният път, в който се забравят велоалеите, така че да не се случват протести", каза още Иво Делин.

В момента никой не може да каже колко са велосипедистите в София. Спрямо трафика са около 1%, но кръстовището при бул. "Драган Цанков" е второто по натовареност в София спрямо велосипедния транспорт, казват от организацията.

Шумът в София е над нормата

Нивата на шум в София значително надвишават допустимите норми. За да не увредим слуха си, нивото на шум не трябва да надвишава 80 дециб...

 

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com