Плевнелиев: Пазител съм на Конституцията (видео)

9015
Плевнелиев: Пазител съм на Конституцията (видео)

От третия път всички партии в Народното събрание ще успеят да излъчат достойни кандидати за Конституционния съд и процедурата ще премине гладко и без скандали. Това каза президентът Росен Плевнелиев след като пропадна и поредната кандидатура от квотата на Народното събрание за съдия в най-висшия съдебен орган, предаде ГНЕС.

"Убеден съм, че от третия път ще се справим. Конституционният съд го заслужава. Моите действия по казуса "Марковска" показаха много ясно, че в България демокрацията е жива, че в България все пак институциите могат да балансират така, че да не се случат големите провали. Избирането на Марковска щеше да бъде един сериозен провал за институциите в България", коментира президентът.

"След Марковска се появи втори подобен казус с Гугушева. Време е да разберем колко е важен Конституционният съд. Много е важно да знаем, че изборът за член на Конституционния съд не може да бъде плод на договорки между политически партии", подчерта той.

Плевнелиев коментира и думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че "длъжността президент е само протокол". "Аз персонални войни не водя, но имам кауза. Моята кауза е да бъда успешен президент на модерна България. За да бъда успешен Конституцията трябва да се спазва, правилата трябва да се спазват. Конституцията казва, че в КС трябва да влязат най-добрите и нещо повече – имам самочувствието да посоча на българските политици, че Конституцията не е просто само правила и тяхното прилагане. Много е важно да има морал и все по-често и по-често с оглед на идващите избори аз ще се връщам към темата с морал", заяви държавният глава.

"Надявам се, че на всички вече в България стана ясно, че България няма послушен и зависим президент. Има президент, който смята да спазва Конституцията, а в нея пише, че той е надпартиен, независим и президент на всички българи и всички партии", изтъкна Плевнелиев.

Цветанов: Случаят "Марковска" можеше да доведе до импийчмънт на Плевнелиев

Венета Марковска сама реши да се оттегли от надпреварата за конституционен съдия и всъщност предотврати процедура по импийчмънт на през...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com