Плевнелиев: Ще свикам заседание на КСНС в удобния момент

7499
Плевнелиев: Ще свикам заседание на КСНС в удобния момент

Ще свикам заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), следя внимателно разглеждане на ситуацията в Сирия и ще преценя кога е добрият момент, за да бъде свиканo това заседание. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от „Фокус”.

Плевнелиев подчерта, че позицията му по отношение на кризата в Сирия е съвпаднала изцяло с позицията на президента на САЩ Барак Обама.

Валери Симеонов: България е закъсняла с мерките срещу бежанската вълна от Сирия

България е закъсняла с мерките срещу бежанската вълна от Сирия. Това коментира съпредседателят на Национален фронт за спасение на Бълга...

„Моята позиция беше много ясна още от първия ден. Извършено е престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат наказани. Необходим е обаче и широк обществен дебат, тъй като кризата не е само регионална или пък на два часа път със самолет от нас. Тя може да се превърне и в глобална криза”, отбеляза Росен Плевнелиев. Според него – трябва да бъдат провеждани дебати по темата и в парламента, за да се чуят всички отговорни фактори.

Българските институции трябва да адресират проблема с бежанската вълна и това е изцяло в компетенцията на изпълнителната власт, заяви президентът Росен Плевнелиев.

 „Приветствам - правителството да доведе до ефективни резултати взетите решения на Съвета по сигурността към Министерски съвет”, подчерта президентът и отбеляза, че създадените два оперативни щаба трябва да започнат сериозна работа относно бежанците, които влизат в България.

„Държавата изпитва определени трудности в темата с подготовката на адекватна реакция и условия за приемането на бежанци”, коментира Плевнелиев.

По думите му - броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява, което може да се превърне в тенденция със сериозни цифри.

Британска компания е получила разрешение да изнася химикали за нервопаралитичен газ за Сирия

Британското правителство бе обвинено в „поразително безхаберие” в контрола на оръжията, след като стана ясно, че преди годи...

На инат, и с подход „единият срещу другия”, не могат да се управляват еврофондове, не могат да се правят и реформи в сектор „Сигурност”, не може и да се изпълнява програмата „България 2020”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по отношение на новия политически сезон и работата на парламента, цитиран от  „Фокус”. Според президента – за да има легитимност и за да може европейските средства да се управляват честно и почтено пред партньорите на страната ни в европейското семейство, трябва да се дебатира и да се постига консенсус.

„Отвъд политическото противопоставяне, трябва да започнат да се изграждат и мостове от следващите дни”, подчерта Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че поне по няколко приоритета на нацията, поне по въпросите, които протестиращите граждани от началото на тази година поставят на дневен ред като монополи, мафия, корупция, олигархия, система на правораздаване трябва да се търси консенсус.

„Приветствам желанието за декларация в началото на работата на новия сезон в парламента по националните приоритети. Приветствам и желанието на политическите сили да търсят решения в рамките на парламента за общи действия по тези приоритети”, посочи още Росен Плевнелиев.

„През изминалите три месеца бяхме свидетели на политика на реваншизъм и на много силно противопоставяне”, коментира още президентът.

Това, което стана с промените в закона за ДАНС, е грешка, сподели Плевнелиев. „Слагам и себе си в категорията на тези, които носят отговорността, че нещата с този закон не станаха както трябва”, подчерта президентът.

Участието ни в бъдещи военни действия в Сирия не стои на дневен ред

Участието на страната ни в бъдещи военни действия в Сирия не стои на дневен ред и няма защо да го обсъждаме. Това заяви вицепремиерът и...

Според него – не е правилно това, което се направи, като бързи промени на парче, някъде в парламента, без обществен консенсус, без извикани експерти, без неправителствени организации.

„Казвам го на цялата нация и искам да се върнем към правилния подход, а именно към постигнатия консенсус на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за промените в сектор сигурност от 2012 година”, отбеляза Плевнелиев.

Той отбеляза, че е бил горд, когато именно на това заседание и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и „Атака”, и Синята коалиция и всички институции са казали – „Така го правиме”.

Приехме декларация, прочетох я пред цялата нация, и бях най-гордият и щастлив президент, защото КСНС, през много дълги години, беше инструмент за политизиране и свършваше с пресконференция, дадена разделени едните и другите на стълбите в президентството. И когато всички, през 2012 година, слязохме заедно и дадохме обща пресконференция, показахме на нацията, че консенсус е възможен, когато става въпрос за сигурността на българските граждани. Това беше едно високо отговорно постижение на българската държавност”, посочи Росен Плевнелиев.

По думите му обаче - в последните месеци подходът се променя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com