Референдумът ще е невалиден и Народното събрание ще решава за "Белене"

20750
Референдумът ще е невалиден и Народното събрание ще решава за "Белене"

Референдумът за бъдещето на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала ще бъде невалиден. Това смята социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Причината за твърдението е, че съгласно изчисленията на социолозите да гласуват в неделя (27 януари) ще отидат между 1,6 млн. души и 2,1 млн. души. А това е твърде далеч от границата от над 4 млн. души, която трябва да бъде премината, за да има референдумът задължителен характер.

RWE отказала оборудване за "Белене" заради липса на финансиране

Кореспонденция от 2008 и 2009 г. между Националната енергийна компания, германската компания RWE и тогавашния министър на икономиката П...

Въпреки всичко ако избирателната активност е рамките на прогнозираното от "Алфа Рисърч", то въпросът ще бъде върнат обратно за обсъждане в Народното събрание. Защото по закон това се случва, ако активността на референдума е над 20% спрямо активността от последните парламентарни избори.

Да гласуват ще отидат най-вече тези, които подкрепят БСП и като цяло поддръжниците на АЕЦ "Белене", предаде bTV, позовавайки се на изследването на социолозите. 62% от тези, които ще гласуват, ще кажат "да" на развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. 38% пък ще кажат "не".

Според друго проучване дистанцията в подкрепата на ГЕРБ и БСП намалява. На въпрос, ако изборите бяха днес, за коя партия бихте гласували, 20.9% сочат ГЕРБ, а 18.5% се обявяват за БСП.

В следващия парламент със сигурност ще влязат и Движение България на гражданите и ДПС, показват изчисленията на "Алфа Рисърч".

До май България трябва да върне дълг от 400 млн. за „Белене”

Тази сутрин в „Здравей, България” по Нова телевизия енергийният министър Делян Добрев съобщи, че до май месец България тряб...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com