Румен Гечев: Няма бюджет в света, който да се разписва подробно

12310
Румен Гечев: Няма бюджет в света, който да се разписва подробно

Нито един бюджет в света не се разписва подробно. В този смисъл не би трябвало някой да има претенции към българския бюджет.

Това заяви Румен Гечев, депутат от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм по Нова телевизия. "Всеки бюджет има нужда от заеми, като това е обичайната практика на повечето страни по света, с изключение на някои износителки на петрол", обясни той.

Гечев посочи, че заемът от 1 млрд. лв. е необходим основно за покриване на фискалния резерв. По думите му този резерв трябва да бъде поддържан на нива от около 4 млрд. лв. съгласно Закона за бюджета, приет от предишното правителство. Заем е нужен, за да може държавата да поддържа поетите вътрешни и външни ангажименти.

Важно е да се погледне каква е неговата част от вътрешния дълг, при какви условия е теглен, за колко време трябва да бъде изплатен и не на последно място, дали е по силите на България.

"Аз смятам, че този дълг е по силите на държавата ни, защото има неща, свързани с него, които са безспорни", коментира той. Според него първият показател, който трябва да бъде погледнат, е каква е частта на заема в БВП. "В България 18% от БВП е натрупаният държавен дълг, като страната ни е с най-нисък дял на държавния дълг в БВП", посочи експертът.

Кунева: Властта на управляващите е калкулация на лични интереси

Днес пак стана очевидно, че властта, която упражняват управляващите, не е от името и заради народа, а е калкулация на личните им интере...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com