Ръководството на ОЦК – Кърджали напусна

6405
Ръководството на ОЦК – Кърджали напусна

От днес Оловно-цинковият комбинат в Кърджали, собственост на Валентин Захариев, е без ръководство.

Едномесечното предизвестие на изпълнителния директор Славея Стоянова е изтекло вчера, а вчера икономическият директор Валентин Манев и техническият Красимир Кутелов са внесли заявленията си за напускане заради неизплащането на възнагражденията им за повече от половин година.

Над 60 металурзи само за последните два дни са затрупали деловодството с документи за напускане. Все още в завода се водят на работа 98 души, сред които десетина жени в майчинство. Това са предимно работници от цинковото производство, които се надяват да бъдат наети от новия собственик "Хармони 2012".

Първа инвестиционна банка, която е основен кредитор на металургичното предприятие и с която новият инвеститор е свързан, е оторизирала двама служители от клона в Кърджали да контролират все още неясната ситуация в комбината.

Не е известно и кога ще бъде възстановен производственият цикъл, окончателно спрян през миналия декември. От назначените на граждански договор към банката 17 работници, поддържащи непрекъсваемия режим на пещите и енергоснабдяването, са останали 11. На тях временният работодател е предложил 280 лева заплата, 10 лева по-малко от минималната, докато първоначалното възнаграждение по договора е било 400 лева. Това се прави с цел да не плащат данъци, но не е възможно да се работи на 5-сменен режим срещу такива пари, коментираха работници.

На последната публична продажба на активите на ОЦК фирмата на Валентин Захариев "Стил комотидис" спечели пречиствателната станция за промишлени отпадни води, като предложи цена от 1 933 000 лева при първоначална цена 1 538 153 лева. Сумата обаче не беше внесена по специалната сметка на съдебния изпълнител в 7-дневния срок.

Жертвите на Захариев изнемогват, металурзите идват в София

Около 100 души от ОЦК – Кърджали ще излязат на протест утре в София,. Работниците и служителите от ОЦК ще протестират от 10:00 ...

По неофициална информация днес "Хармони 2012", втора в класацията на офертите тогава, е превела парите и на практика става собственик и на това възлово звено в комбината, информира БГНЕС.

Поредният търг е насрочен за 27 ноември, когато ще се продават останалите активи на завода.

 

Редактор: Евгения Гигова

Валентин Захариев: Не съм лъжец и измамник

"Не, не съм лъжец и не съм измамник". Това заяви днес в предаването "Нека говорят" по бТВ ръководителят на "Горубсо Мадан" Валентин Зах...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com