Скандалът с дюните се разгаря: "Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис". Замесиха и името на Цветанов*

16435

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова е подписала скандалната сделка за продажбата на 29 декара държавна земя край Несебър, съобщи КРОСС.

"Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис, коментира действията си заместникът на Мирослав Найденов, каза Боянова по време на брифинг в ДФ „Земеделие”. Нямам специално отношение към тази преписка", категорична бе тя.

"Аз съм замествала министъра. Когато идва при мен документация, тя е с всичките си приложения. Има експерти, които подготвят всички преписки. Тази преписка е била окомплектована и по процедура няма никакви нарушения," каза още зам.-министър Боянова.

В своя защита тя добави, че не е оценител. "Нямам експертизата да преценя дали е висока или ниска оценката."

Преди два дни стана ясно, че върху защитените пясъчни дюни в Несебър е започнало строителство на жилищен комплекс. Според местни еколози, става дума за терен от близо 29 декара. Работата е започнала в празничните дни, когато държавните структури почиват.

Според природозащитника Тома Белев, алармирал за случващото се във Facebook,  държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на годината.

Теренът с пясъчни дюни попада на първа линия на морето, защото отстои на 100 метра от брега, където по закон строителството върху дюни е забранено, посочва още Тома Белев.

По-малко от 12 часа преди настъпването на новата година министър Мирослав Найденов даде обяснения във връзка с  разпространена от Коалиция "За да остане природа" информация, че багер копае в терен от „Натура 2000” край морето.

Тогава той съобщи, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов в първите работни дни след празниците ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата процедура по продажбата.

От своя страна Иво Инжев коментира: "Оказва се, и Министерството на регионалното развитие не е осъществило достатъчно контрол за спазването на закона, който явно е нарушен по редица показатели. Така в полезрението на публиката влиза и любимката на Борисов, неизменното присъствие в обективите на пропагандата при рязане на лентички, министър Лиляна Павлова."

Междувременно стана ясно, че собственикът на фирмата "Ти Ви Би" ООД Тодор Иванов Бояджиев, който преди две години е прехвърлил на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп", сочи разследване на "Биволъ", съобщи БГНЕС.

По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.


В края на миналата година стана ясно, че "СЛЕ груп" е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв. До разкритието се стигна след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните, които са в защитена зона по Натура 2000 и започва строителство на ваканционно селище.

Общата фирма на Тодор Бояджиев с управителите на "СЛЕ груп" се казва "БИЙЧ ХОЛИДЕЙ" ООД. Учредена е едва преди три месеца в Несебър, на 04.09.2012 с капитал от 100 лв. показват данните от Търговския регистър. Тодор Бояджиев има 50% от капитала, а Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов по 25%.

"СЛЕ груп" и "Бийч холидей" делят един и същ офис в Несебър на ул. "Отец Паисий", N° 27 А, ет. 1. Строителната фирма "ЛС груп", която до вчера заравняваше дюните, е регистрирана на N° 25, където е адресът на единия от управителите на "СЛЕ груп".

Несебър може да излезе от ЮНЕСКО

Несебър на прага на нов бунт. Местните хора се тревожат, че строежи на пристанището ще извадят града от списъка на ЮНЕСКО. През седми...

*Информацията е актуализирана към 16.04 ч.

Редактор: Е. Гигова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com