Спряха контрабандни лекарства за репродуктивни проблеми

10383
Спряха контрабандни лекарства за репродуктивни проблеми

Митническите служители на Митнически пункт-Капитан Андреево пресякоха опит за контрабанден внос от Турция на 1041 лекарства, предназначени за лечение на репродуктивни проблеми. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници”. Задържани са 986 флакона с прахообразно вещество, инжекции и инжекционен разтвор от лекарствата “FOSTIMON” 75 UI, 65 опаковки от различни разновидности “GONAL-F и 8 от лекарството “LUCRIN”.

Контрабандните лекарства са скрити в тайници във фабричните кухини в задните страници на “Опер корса” с две врати. Автомобилът с косовска регистрация е управлявал 28-годишен косовар от Прищина, който е пътувал сам от Турция през България за родината си. Шофьорът е обявил пред митническите служители, че не внася нищо за деклариране. Въпреки това митническите инспектори от Митнически пункт-Капитан Андреево селектират колата за щателна митническа проверка, при която откриват укритите лекарства.

10-14% от семействата са с репродуктивни проблеми

Около 200 000 семейства имат репродуктивни проблеми в България. Това каза д-р Георги Вакрилов - началник сектор Асистирана репродукция ...

Тяхната пазарна стойност е 60 000 лева. В обясненията си пред митническите органи косовският гражданин с инициали A.A. е потвърдил, че е закупил лекарствата в Турция с намерението да ги пласира в Косово. Съставен му е акт за нарушение на Закона за митниците. Случаят е поет от митнически дознател при митница Свиленград. Образувано е досъдебно производство по чл.242 от НК.

Митнически експерти коментират, че откритите медикаменти са опасни за здравето, ако се приемат без лекарско предписание и наблюдение. По-страшно е обаче, че в случаи като този „търговци” се опитват не да помогнат на нуждаещи се близки, като им донесат от чужбина липсващо или прекалено скъпо в страната им лекарство, а просто искат да печелят дори от болката на двойки с репродуктивни проблеми и от най-съкровеното им желание да имат дете.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com