Трайков: Около 600 язовира са потенциално опасни

4653
Трайков: Около 600 язовира са потенциално опасни
Проблемите са с малките язовири

Потенциално опасните язовири по области са около 600. Те ще бъдат проверени до 20 февруари. Излиза, че 1/5 от язовирите в България са опасни. Веднага, където е необходимо ще се вземат мерки. Бутането на язовири ще започне, когато се наложи.

Това каза пред Дарик радио министърът на икономката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Управлението на още 24 големи язовира се променя и контролът върху другите над 2000 язовира. "Язовири и каскади" е дружество на НЕК. Идеята е да се концентрира контролната функция, включително в частта за издаване на разписания и принудителни мерки, обясни министърът.

Всичко да е на едно място, за да се ограничи споделянето на отговорност в случая. 27-те язовира на "Язовири и каскади" те си ги контролираха и преди. Като организация и като хора те достатъчно отговорно са подхождали всички във времето назад. С тези големи язовири няма и не е имало проблеми, проблемите са с малките язовири, добави Трайков.

Той уточни, че и със село Цар Калоян и със село Бисер сега, и с тези потенциално най-опасни язовири винаги става дума за малки, които не са към "Язовири и каскади".

За яз. "Елена" ще е необходимо взривяване на изпускателя, който не може да функционира в момента. Тази сутрин е установено, че може да се изчисти преливникът, по-късно днес и изпускателят, заяви Трайков.

Той допълни, че за първи път са решили да има контрол и той в някаква степен е централизиран. Според Трайков, "Язовири и каскади" имат доказан опит и резултати в контрола по 27-те големи язовира.

На въпрос чий язовир е "Иваново", Трайков повтори, че досега сме имали 27 язовира, които са били в баланса на "Язовири и каскади". "Те стават публична държавна собственост. Други 24 язовира, които досега бяха в "Напоителни системи" също стават публична държавна собственост и също се дават на "Язовири и каскади". Всички останали язовири ще бъдат контролирани от "Язовири и каскади", заяви Трайков.

Абсурдно е да не се знае чий язовир е "Иваново". Подготвяният регистър трябва да дава нееднозначна информация по този въпрос, подчерта министърът на икономиката.

Това, което е важно е какво трябва да се предприеме, за да не се случи нещастие. Не съм последна инстанция за да коментирам кой и къде има дял в язовирите.

Струва ми се кретенско да се мисли сега откъде ще се вземат пари за почистване на язовири и реки. Някой кмет казва: нямаме пари сега да чистим язовирите, и се надяваме да не стане наводнение. Според Трайков това е абсурдно. Когато става дума за безопасността на хората, трябва истинските лидери, кметовете да свършат работата. Финансирането е друга тема, работата трябва да се свърши, категоричен е икономическият министър.

Трайков призова кметовете и областните управители да решат въпроса. "Казвам на кмета: трябва да се почистят тези дървета или сметището - имате една седмица, след това се сърдете на себе си", добави още Трайков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com