Весела Коледа

36643
Весела Коледа

Честита Коледа, мили читатели на Actualno. Ето я – дойде и тя, най-големият християнски празник наравно с Великден.

В България коледните празници започват още от 24 декември. Тогава празнуваме Бъдни вечер, когато, според християнските обичаи, приключват предколедните пости, които траят 40 дни. Едно от най-популярните имена на Бъдни вечер е Малка Коледа, което е и още един знак кога започват празниците по случай раждането на Спасителя.

Днес, 25 декември, е същинската Коледа. Това е денят, в който се ражда Исус Христос. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил, че на света е дошъл Спасителят. Празникът е известен под имената Рождество Христово, Божик, Божич. В България Коледа като официален празник се утвърждава с решение на Народното събрание от 28 март 1990 година.

Освен религиозен празник, Коледа е и своеобразна граница във времето. Рождество Христово представлява началото на съвременното летоброене, което е в сила и до днес. Календарът е създаден от римския монах Дионисий, който е изчислил, че Христос се е родил 754 години след основаването на Рим.

Коледната трапеза

За разлика от Бъдни вечер, на коледната трапеза се слага и месо. Няма задължение относно броя на ястията, но традицията повелява да има пуйка или свинско месо, а както знаем „свинско и винско” е фраза, от която кръвта на всеки българин бушува.

Коледа, разбира се, не може да мине без сладко – меденки, джинджифилови сладки, коледни кейкове и миризмата на канела. Тези сладки традиции са по-скоро привнесени от Западна Европа у нас, но едва ли някой има нещо против тях. У нас традицията повелява да се пекат гевреци, наречени колаци. Те се мажат с масло и се поднасят с мед или сладко.

Дядо Коледа и Дядо Мраз

347 хил. лв. са събрани до момента в Българската Коледа

Ден преди големия заключителен концерт на благотворителната кампания "Българската Коледа" по сметката на инициативата са постъпили близ...

Разбира се, най-хубавата традиция за мнозина, е идването на Дядо Коледа. Съвременният вид на милия старец се счита за дело на популярната американска компания Coca Cola, която изменя образа на Свети Никола от Мира с рекламна цел. Свети Никола е живял е живял през трети-четвърти век след раждането на Христа във Византия и е останал в историята като изключително религиозен и благочестив човек, който е дарил цялото си богатство на най-бедните. В негова чест възниква обичаят да се разменят подаръци.

Дълги години в България Дядо Коледа беше известен като Дядо Мраз, а подаръците се даваха на Нова година. Дядо Мраз е образ от славянската митология, който е символ на зимата. Той е и символ на настъпването на Нова година – облечен е в червено-синя-бяла одежда. Дядо Мраз и внучката му Снежанка в съвременния си вид се раждат през 1930 година, когато в Съветския съюз Коледа била обявена за обикновен работен ден.

Елхата, под която Дядо Коледа слага подаръци, е традиция, възникнала в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означавал вечна вяра в Исус Христос. Традицията повелява коледната елха да се слага на 23-ти декември и да се маха на 5-ти януари.

Именниците

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Християн, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Радослав, Радославa, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Ренета. Техният празник е двоен, затова нека първи се чувстват поздравени, да не се спасят от здраве, щастие и късмет, както и всички покрай тях.

Следят шейната на Дядо Коледа

В 9 часа тази сутрин от Северния полюс излетя шейната на Дядо Коледа, чиито полет ще бъде проследен от Обединеното командване на въздуш...

Коледата по света

Разбира се, Коледа е всеобщ празник, но празникът има свои традиции в различните държави по света. Ето и някои от тях:

Австралия - там Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да прекарват празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли. По традиция коледната елха тук се слага на 1 декември.

Австрия - това е страната, където се ражда известната коледна песен „Зимна нощ", изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола" в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 година.

Албания - празникът е един от най-популярните фестивали и се посреща с голямо веселие от местните хора.

"Тиха нощ, свята нощ" стана на 94 години

На днешния ден се навършват 194 години от създаването на една от най-популярните коледни песни - "Тиха нощ, свята нощ". През миналата ...

Аржентина – хората там украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. Традиционно на Коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина.

Армения - арменците празнуват Бъдни Вечер на 5 януари, а Коледа и Богоявление в един ден - на 6 януари, тъй като спазват Юлианския календар.

Бангладеш - по Коледа мъжете засаждат двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. Малко преди Коледа те накланят листата им, така че да се образува дъга.

Бахамските острови – коледните чествания, наречени Junkanoo, се провеждат на 26-ти декември и 1-ви януари. Между 2 часа през нощта и сутринта огромен парад радва стотици хора с танци, музика и най-различни костюми.

Беларус - тук сламата е важен аспект от Коледа. Повечето от ярко оцветените играчки на елхата в Беларус са направени от слама във всякакви форми.

Хиляди туристи се събират във Витлеем

Хиляди палестинци и туристи се отправиха към Витлеем в Западния бряг, за да посрещнат Коледа на предполагаемото рождено място на Иисус ...

Белиз - елхата се украсява с лодки, символизиращи успешната риболовна индустрия на страната. Друга типична декорация са птиците, които са символ на мира.

Боливия - основният акцент на коледната украса е сцената "Рождество Христово". Повачето от тях са направени под формата на пирамида със самата ясла в горната част.

Босна и Херцеговина - коледните дръвчета са украсени с играчки, шоколад, светлини и цветни топки и традиционно гарнирани със звезди.

Бразилия - обичайте са доста различни поради различните вярвания. Една от традициите е направата на сцената на "Рождество Христово" или "Пресепио" (думата произлиза от иврит "presepium", което означава леглото от слама, на което Исус е спал за първи път във Витлеем).

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com