Вл. Уручев: Да извлечем уроците си от референдума

6468
Вл. Уручев: Да извлечем уроците си от референдума

"Дано да извлечем уроците си от първи референдум и да не са толкова политизирани нещата", заяви евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев по време на дискусионния форум за последствията от референдума, организиран от Информационното бюро на Европейския парламент, съобщи БГНЕС.

Уручев призова референдумът да не бъде използван за извличане на облаги, които не са в полза на целия народ. "След референдума не виждам какво може да направи Народното събрание, освен да потвърди предишното си решение или по друг начин да го формулира. Остава развитието на ядрената енергетика чрез "Козлодуй" и на първо място чрез удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок. Без това да се случи след 2020 година страната ни би имала сериозни проблеми по отношение на своята конкурентоспособност.

Нещата по изграждане на 7-ми блок също ще вървят, защото на референдума имаше категорично отношение и на политическите сили и на гражданите и никой не възрази срещу развитието на ядрената енергетика в Козлодуй, там има консенсус и не трябва да се пречи на този процес да върви", каза още той. 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да се случи по съвършено различен начин и трябва да се избегнат всички грешки, които бяха допуснати около "Белене", подчерта Уручев.

Той коментира и как се промени отношението към ядрената енергетика в ЕС след Фукушима. "Има две тенденции. Първо, във всички сценарии за развитие на енергетиката на ЕС, делът на ядрената енергетика намалява, това е заради факта, че на ядрената енергетика като източник, който има огромен принос към спестяване на емисии, по-чиста околна среда се появи алтернатива и тя е ВЕИ. Втората тенденция е намаляването на политическата подкрепа за ядрената енергетика", коментира той.

Редактор: Е. Гигова

Бургас продължава с референдумите

Бургас е известна като областта, която провежда най-много референдуми. След допитванията за Бургас - Александруполис и АЕЦ "Белене"...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com