Русия вече е вторият по големина износител на петрол за Индия, изпревари Саудитска Арабия

4200
Русия вече е вторият по големина износител на петрол за Индия, изпревари Саудитска Арабия
Снимка: iStock

Русия се издигна до втория най-голям доставчик на петрол за Индия през май, изтласквайки Саудитска Арабия на трето място, докато Ирак запазва първата позиция, показват данни от търговски източници, цитирани от Reuters.

През май индийските рафинерии са получавали около 819 000 барела на ден руски петрол, най-високото ниво досега за който е да е месец до момента. През април количествата са достигали до около 277 000 барела, показват данните.

Русия стана четвъртият най-голям доставчик на петрол за Индия

Русия вече е четвъртият по големина доставчик на петрол за Индия за месец април, като се очаква обемът на доставките да се повиши допъл...

Западните санкции срещу Русия накараха много вносители на петрол да избягват търговията с Москва, тласкайки спот цените на руския суров петрол до рекордни отстъпки спрямо други сортове.

Това предостави на индийските рафинерии, които рядко купуваха руски петрол поради високите транспортни разходи, възможност да закупят евтин суров петрол.

Руските сортове представляват около 16,5% от общия внос на петрол в Индия за май и помогнаха за повишаване на дела на петрола от страните от Общността на независимите държави до около 20,5%, докато този от Близкия изток намаля до около 59,5%%, показват данните.

Делът на африканския петрол във вноса на суров петрол в Индия миналия месец нарасна до 11,5% от 5,9% през април, показват данните.

„Дизелът диктува положението. Ако искате да увеличите производството на дизелово гориво и самолетно гориво, тогава имате нужда от нигерийски и анголски марки. Китай намали вноса на анголски марки поради COVID ограниченията, така че някои от тези доставки отиват в Европа а други в Индия", казва Ехсан Ул Хак, анализатор от Refinitiv.

Цената на петрола пада заради нова COVID вълна в Китай и високата инфлация

Цените на петрола се понижиха в понеделник, тъй като избухването на случаите на COVID-19 в Пекин потуши надеждите за бързо нарастване н...

Той добави, че освен наличието на по-евтини руски барели, по-високите официални продажни цени на близкоизточния петрол също подтикнаха индийските рафинерии да купуват нигерийски суров петрол.

Вносът на петрол в Индия през май възлиза на 4,98 млн. барела на ден, най-високото ниво от декември 2020 година. Скокът се дължи на увеличеното производство на държавните рафинерии, с цел да отговорят на нарастващото местно търсене, докато частните рафинерии се фокусираха върху печалбата от износа, показват данните.

Вносът на петрол от Индия през май е нараснал с около 5,6% спрямо предходния месец и с около 19% спрямо година по-рано, показват данни.

Индия оправда покупката си на "евтин" руски петрол, като заяви, че вносът от Москва представлява само част от общите нужди на страната и внезапното спиране ще увеличи разходите за потребителите.

Намеренията на Индия да удвои вноса си на руски петрол бяха съобщени още миналата седмица. Държавните компании започнаха колективна работа за сключване и осигуряване на нови шестмесечни договори за доставка на руски петрол за Индия, като товарите се изискват при условия на доставка от „Роснефт“, предава Bloomberg.

Цената на петрола достигна 3-месечен връх

Цената на петрола достигна 3-месечен връх. Това се случва на фона на по-високо търсене от страна на Китай и спад на петролните и газови...

По-високият внос на петрол от Русия ограничи дела на ОПЕК в общия внос на Индия до 65% през април.

Още: Защо Индия купува все повече руски петрол?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com