Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал от САЩ към Русия за пълно ембарго: Нищо не сте видели

28 май 2024, 19:12 часа • 9483 прочитания

САЩ и партньорите им са готови да въведат още санкции и дори "контрол върху износа", за да спрат търговията между Русия и Китай, която застрашава сигурността на Запада. Това заяви зам.-съветникът по националната сигурност на Белия дом Дейлийп Сингх, предаде Reuters.

Изявлението беше отразено в Русия с първи акцент заплаха за тотално търговско ембарго – руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA пусна кратка публикация как в крайна сметка Съединените щати ще наложат пълно търговско ембарго срещу всички руски стоки. Същият прочит направи и контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС.

Сериозни предупреждения от Вашингтон към Москва

Сингх изрично заяви, че САЩ имат инструменти и възможности още повече да оскъпят използването на т.нар. руски сенчест флот за заобикаляне на тавана на цената на руския петрол – и то така, че използването на флота да стане на пълна загуба за Кремъл. Припомняме, че идеята за таван на цената на руския петрол от 60 долара на барел е да се намалят приходите за руския бюджет и съответно за финансиране на войната в Украйна, а не да се отрежат напълно. Сега вече думите на Сингх са за пълно спиране на петролното финансиране на военната машина на Путин: Г-7 и Австралия въвеждат таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел

"Разбира се, има рискове, свързани с мобилизирането на тези активи, политиката е свързана изцяло с компромиси. Мисля, че санкциите си вършат работата спрямо целите, които си поставяме", каза Сингх на събитие в института Брукингс.

И след това заяви следното: "Историята сочи, че търговското ембарго не е брилянтна идея, но ако смятаме, че руската икономика изцяло ще се превърне във фабрика за военната машина (на Путин), тогава ще стигнем до момент, в който ще се окажем в такава ситуация". ТАСС напомня, че Сингх специално има за ресор глобалната икономика в Съвета за сигурност към Белия дом.

Още: Financial Times: ЕС и Япония се обявиха против пълното ембарго върху износа за Русия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес