17 млн. лв. са необходими за нова система за борба с градушките

1090
17 млн. лв. са необходими за нова система за борба с градушките
Снимка: БГНЕС

"Срещу 17 млн. лв. ще можем да въведем новата система срещу градушки, която е разработена съвместно с Института по космически технологии към БАН и министерството", заяви във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Новата концепция е озаглавена "Възможности за развитие на системата за превенция срещу градушки и други неблагоприятни климатични явления" и бе представена в старата столица пред представителите на браншовите организации и застрахователните дружества, информира Topnovini.bg.

Представят модел за противоградова защита на всички земеделски площи

В края на май ще представим модел за в противоградовата защита, чрез който ще може да се осигури защита върху всички земеделски площи в...

Предвижда се системата да бъде въведена през следващата пролет, а през 2018 година фермерите ще плащат годишни такси за защитата против градушки.

Размерът на таксите ще варира между 68 и 90 ст. за декар на година. По думите на министъра, таксите ще осигуряват дейността на държавното предприятие, което ще заработи в бъдеще.

По новата система за борба с градушките ще бъдат изградени 32 площадки за противоградова защита като ще бъдат въведени и радари и ще бъдат закупени два самолета.

"Самолетите са нов способ, който ще бъде въведен за противодействие на градушките предимно в Северна България", отбеляза Десислава Танева. Според нея обаче, за да бъдат защитени всички 33 милиона декара земеделски земи са нужни поне 10 самолета. Допълнителните машини ще бъдат наемани по съответните процедури.

Танева: Започваме пръскане в крайдунавските общини за заболяването заразен нодуларен дерматит

Започваме пръскане в крайдунавските общини за заболяването заразен нодуларен дерматит. Това каза пред журналисти министърът на земедел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика