Ако Путин не дойде в София, Плевнелиев ще иде в Москва

9570
Ако Путин не дойде в София, Плевнелиев ще иде в Москва

Все още няма официално потвърждение на визитата на руския президент Владимир Путин в София. Ако руският държавен глава не дойде, тогава българският президент Росен Плевнелиев може да отлети за Москва.

Това се казва в кореспонденция от София на Николай Марченко, публикувана в онлайн изданието на вестник "Комерсант" и озаглавена "Борисов предизвика Владимир Путин".

Борисов и Добрев нищят "Южен поток" в Австрия

Днес и утре министър-председателят Бойко Борисов ще посети Виена и ще проведе среща с федералния канцлер на Република Австрия Вернер Ф...

Българският министър-председател Бойко Борисов заплаши, че България ще излезе от проекта "Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не дойде лично на 9 ноември на церемонията по подписването на договора в София.

След като "Росатом" преди месец предяви иск за неустойки на сума 1 милиард евро за провалилия се договор за АЕЦ "Белене", премиерът заяви, че ще обсъжда само с Путин и с никого другиго въпросите на руско-българското сътрудничество.

Министерството на външните работи на България официално е признало, че за момента не са получили потвърждение за визитата на Владимир Путин. "Графикът на руския президент може да бъде променен и той може и да не кацне в София", съобщиха от ведомството. От пресцентъра на българското правителство потвърдиха, че "няма утвърдена дата за визитата на Путин в София".

Според дипломатически източници, е имало устна уговорка за среща между Путин и Борисов в София, но датата на визитата все още не е утвърдена. Самото посещение не може да бъде отложено за по-късна дата от 15 ноември, крайният срок за подписването на инвестиционното решение по проекта за съвместна компания "Южен поток България". Ако руският държавен глава все пак не дойде в София и не изпрати свой представител, тогава президентът Росен Плевнелиев може да отлети за преговори в Москва.

Бойко показва на Путин "Южен поток"

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с руския президент Владимир Путин на българска територия. Височайшата визита все пак ще се състои...

Бойко Борисов заговори за предстоящата официална визита на Владимир Путин още през септември, тогава българският премиер съобщи, че има намерение да си поговори на "четири очи" с руския президент за неустойките по замразения проект АЕЦ "Белене". На следващия ден Кремъл опроверга информацията за подготвяна визита.

Бойко Борисов е обиден от "вероломния", според него, иск на "Росатом" за 1 милиард евро неустойки към българската НЕК. По-късно подчинените на Сергей Кириенко добавиха, че тъй като финансовото положение на НЕК не му позволява да се разплати с "Росатом", а дълговете й са големи, вместо с пари може да се плати с активи, които са собственост на НЕК. Всичките активи на българския енергиен холдинг се оценяват на едва 6 милиарда евро.

Напрежение зад кулисите на двустранната дипломация добави и българският вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, заявявайки, че София ще се срещне с "Росатом" в съда. Той обеща, "ако трябва, отново ще напляскаме руснаците". Българският министър на енергетиката потвърди, че София вече е готова за съдебния процес, включително и със "световно известна адвокатска кантора". 

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com