10 от най-важните автомобила в 100-годишната история на BMW

34519
10 от най-важните автомобила в 100-годишната история на BMW

Вчера BMW представи Vision Next 100, с който ни загатна в каква посока ще се развива компанията в следващите 100 години. Вчера писахме за бъдещето, но днес ще погледнем назад в миналото, за да отличим най-важните модели в 100-годишната история на марката, заради които днес BMW е тази сила, която познаваме всички.

Компанията BMW започва своя път под името Bayerische Motorenwerke на 7 март 1916 г. Тя се формира след обединението на три други компании: Rapp Motoren Werke, Bayerische Flugzeugwerke (BFw) и Fahrzeugfabrik Eisenach.

Последната е придобита на по-късен етап, като всяка от тях е специализирана в производството на двигатели или автомобили за различни приложения. Rapp Motorenwerke конструира самолетни двигатели. BFw произвежда самолети в Мюнхен, която прави прословутия Messerschmitt.

По това време Automobilwerk Eisenach е третата компания в Германия специализирана в производство на автомобили, създадена през 1896 г. Първоначално те правят велосипеди и оръжия. Трите компании се сливат и така се формира BMW AG. Трудностите обаче са сериозни и в един момент Daimler AG за малко да купи BMW. За щастие това не се случва, тъй като индустриалецът Херберт Квант купува контролния пакет акции в BMW и инвестира в бъдещето на компанията. Фамилията Квант все още държи съществен дял в BMW AG.

Първият автомобил, произведен от BMW, се появява през 1928 г. Това е Austin 7, произвеждан по лиценз под името Dixi. В последствие името му е сменено на DA-1 3/15 PS.

 

Dixi: автомобилът, с който започва всичко

Не може да говорим за историята на BMW, без да споменем Dixi. Това име се използва първоначално от Automobilwerk Eisenach до 1904 г., но след като BMW придобива тази компания, същият модел започва да се продава под друго име. Това е DA-1 3/15PS. DA идва от German Version, докато 3/15 обозначава данъчния клас и мощността.Едно от най-важните неща за този автомобил е, че той е сред първите масово произвеждани коли с педали за газта, спирачките и съединителя.

 

328: спортен автомобил с редови 6-цилиндров двигател

328 е един от първите спортни автомобили на марката. От него са произведени само около 460 бройки, но той е изключително важен заради технологиите, които въвежда. 328 е конструиран около тръбна пространствена рамка и въвежда полусферична горивна камера (от тук идва обозначението HEMI между другото) Автомобилът печели Mille Miglia. Той тежи 830 кг и генерира мощност от 80 к.с., Способен е на максимална скорост от 155 км/ч, което го прави един от най-бързите на пътя по онова време.

 

501/502: бароковите ангели

Това е прадядото на Серия 7. По онова време BMW 501 е първият автомобил, който BMW продава след Втората Световна война. 501 и 502 са наречени “Baroque Angels” от германците. 502 е първият автомобил след Втората Световна война с V8 двигател. Това го прави най-бързият седан в масово производство в Германия. Неговият 2,58-литров двигател генерира 100 к.с., които го ускоряват до 100 км/ч. Цената му обаче е висока, което е пречка за добри продажби.

501/502 вдъхновяват други важни модели на BMW, като 503 Coupe, 507 Roadster и 3200 CS. Всички те се произвеждат с помощта на компоненти, създадени първоначално за 501 и 502.

 

Isetta: миниатюрният подвижен „хладилник“

Isetta не е по дизайн на BMW, но BMW версията на този микро автомобил става прочут през 1955 г., превръщайки се в първия сериен модел, постигнал разход от 3 л/100 км. Той се произвежда по лиценз от BMW и се превръща в най-продавания 3-цилиндров автомобил в света. Дизайнът на Isetta е дело на италианците от Iso. Ако се чудите защо всички автомобили Isettas са с гюрук вместо твърд покрив, то това е било направено, за да могат водача и пътникът до него да излязат от колата в случайна катастрофа. BMW произвежда общо 161 000 бройки от Isetta.

Кое му е толкова важното? Ами, Isetta е спасителят на BMW от банкрут!

 

Neue Klasse: ново начало

Neue Klasse отбелязва финансовото възраждане на баварския производител. Първият автомобил от т нар New Class, е 1500, 4-врат луксозен седан, оборудван с новия двигател M10. По онова време той е наречен M115 и негови версии се произвеждат од 80-те години. Това е впечатляващо за двигател, лансиран през 1962 г. От M10 са произведени над 3,5 млн. бройки. Блокът му е основа за двигателя на Brabham-BMW Formula 1. Тази негова версия, наречена М12, генерира по време на тренировки 1500 к.с., а за състезания се намалява до към 1200 к.с.

 

М1: тесни връзки с Lamborghini

Легендарният BMW M1 е първият модел с централно разположен двигател на BMW, който влиза в масово производство. Този модел е и единственият на BMW, който има две лога отзад. M1 е поръчан от Йохен Ниерпаш, моторспортния директор на BMW, за да може да се създаде едномарков шампионат.

Купето на BMW M1 е ръчна изработка, а дизайнът е на Giugiaro. Този модел е трябвало да се произвежда в сътрудничество с Lamborghini, за да може BMW да достигне нужните бройки за хомологация, но проблеми на италианската компания нарушават споразумението. Група от бивши инженери на Lamborghini основават компанията Italengineering, която завършва дизайна на M1.

 

М3 Е30: легендата

Този автомобил не се нуждае от представяне. Но накратко. E30 M3 е първата „наточена“ версия на BMW Серия 3. Тя се развива и еволюира до статута на най-успешният туристически автомобил в света. Победите му в различните шампионати с хиляди.

M3 E30 е с различно купе спрямо стандартната Серия 3, различно окачване, кормилна колона, спирачки и задвижване. Първият двигател в M3 е наречен S14, като последните версии на състезателния модел генерират 385 к.с. Уличните версии варират в границите на 192 до 238 к.с.

От иконата са произведени само 16 202 бройки, но цената му все още е изключително висока за годините, на които е.

 

Х5: първият от много

Първият SUV на BMW е Х5 (E53). Той е разработен по време, когато баварците са собственици на Land Rover и решават да лансират първия си Sports Activity Vehicle (SAV).

Историята след това е позната на всички. Х5 проправя пътя на цяла гама от Х-модели, а битката в класа на луксозните SUV модели днес е жестока.

 

2 Series Active Tourer: нови хоризонти

В чест на 100-годишнината на BMW: Vision Next 100 (видео)

Виждате визията на BMW за бъдещото развитие на мобилността. Тя ще бъде съсредоточено върху постигане на минимален коефициент на челно в...

Това е автомобил, който заклетите фенове заклеймяват. Но 2 Series Active Tourer е първият модел BMW с предно задвижване, на който се възлагат големи надежди за в бъдеще. Той, заедно с по-големия си брат Gran Tourer, са първите модели, влезли в MPV пазара.

 

i8: бъдещето започва от него

Ето го. Вторият модел на BMW с централно разположен двигател. Новото тук е, че i8 plug-in хибридът разчита и на електромотори, за да предложи изключителна динамика, но на цената на много нисък разход на гориво.

Оттук насетне BMW започва да пише новата си история.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com