Автомобилите на известни марки двойно по-некачествени само за 10 години

27661
Автомобилите на известни марки двойно по-некачествени само за 10 години
Снимка: iStock

Новите автомобили на известни марки, закупени през последните няколко години, се оказват двойно по-некачествени от тези, закупени през 2010 г. И в бъдеще ситуацията само ще се влошава. До този извод са стигнали изследователи от Съединените щати, които също са оценили автомобилни марки въз основа на тяхната надеждност, класирайки ги от по-високо към по-нискокачествени автомобили.

Всяка година Американският център за потребителски изследвания J. D. Power публикува собствен анализ на качеството на нови марки автомобили. Той се базира на броя повреди, възникнали в 100 нови автомобила през първите три месеца от тяхната експлоатация. Проучването е събрало подробен опит на 93 380 купувачи на автомобили, произведени през 2023 г. Анкетата се състояла от 223 въпроса, обхващащи всички аспекти на шофирането.

След като анализирали отговорите, изследователите стигнали до извода, че броят на проблемите, свързани с шофирането на нови автомобили, е два пъти по-висок в сравнение с 2010 г. Експертите са убедени, че ситуацията само ще се влоши в бъдеще. И тъй като разполагат с данни за всички предходни години, те успели да оценят и динамиката на възникване на неизправностите на автомобилите.

Още: Фалира компанията, която искаше да прави електромобили в Ловеч

Оказва се, че средният показател за всички марки автомобили през последните 12 години се разпределя по следния начин: 43 процента от проблемите възникват през първите три месеца на шофиране, 57 процента – през следващите 33 месеца. Въпреки че има разлики между марките автомобили, изследователите са разбрали, че като цяло динамиката е в посока на влошено качество.

Източник: Христо Петров

Учените също оценили марките автомобили от по-ниско към по-висококачествени. На първо място се оказала марката Lexus – смятана за най-надеждния автомобил, а на последно – Land Rover. Второ място заема Porsche, трето – Bulck, четвърто – Toyota, пето и шесто – съответно Chevrolet и Kia. В шестицата най-лоши, освен Land Rover, се озовали Chrysler, Volvo, Jeep, Volkswagen и Audi. Mazda, Infiniti, Nissan, Mercedes-Benz и GMC се оказали в средата на списъка. Изследователите не разполагат с данни за всички марки автомобили – само 29 са включени в рейтинга.

Експертите смятат, че влошаването на качеството на автомобилите отчасти се дължи на пандемията и възникналите във връзка с това кадрови и други проблеми, които се отразяват като снежна топка на производствения процес. В крайна сметка колите се състоят от хиляди части, всяка от които може да бъде произведена на напълно различни места. Това създава проблеми с качеството на готовия продукт.

Освен от пандемията процесът на производство на автомобили е засегнат от внедряването на нови, все още неутвърдени технологии, появили се през последните години. Затова изследователите съветват хората, които планират да купуват употребявани автомобили, да обърнат внимание на техния рейтинг.

Още: 77% от автомобилите в България са много стари - защо?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com