BMW 540i xDrive: Реалност или мечта, сбъдната след 10 години (тест-драйв)

38277
Снимки:

Един от най-популярните модели в гамата на BMW за всички времена безспорно е Серия 5 или както я наричаме по-често „петицата”. За своята 45-годишна история „петицата” се превръща в най-желания модел за няколко поколения, независимо дали става дума за първия, втория или последния модел. В началото на 70-те години на миналия век баварците решават да променят обозначенията на моделите си и така през 1972 г. дебютира първото поколение с вътрешно фирмен индекс Е12. Второто поколение на „петицата” идва през 1981 г. и носи индекс Е28. Днес е трудно да видите представители на първите две поколения на пътя, но пък от третото издание E34 (1988 г.) все още се срещат доста запазени или тунинговани екземпляри. Най-масова сега е Серия 5 от 1995 г., но голяма част от колите не са в добро състояние.

Не случайно най-търсено в момента е петото поколение на Серия 5, произвеждано от 2003 до 2010 г. Мускулестият дизайн, мощните мотори и относително достъпната цена правят модела предпочитан избор за „лошите момчета”. Днес пред вас е BMW 540i xDrive - седмото издание на модела, което носи фирмен индекс G30. Със сигурност мнозина искат да го притежават още сега, но цената от малко над 120 000 лева го отдалечава от възможностите на повечето българи. Тези, които могат да си го позволят сега, ще се наслаждават на най-добрата в момента комбинация от непреходен дизайн, функционален интериор, подлудяваща динамика и високи технологии за асистенция и сигурност. За другите остава да почакат. Ако трябва и 10 години.

Като се има предвид, че зачестяват слуховете за забрана на дизеловите автомобили в няколко европейски държави, повечето бъдещи клиенти на новото BMW Серия 5 ще предпочетат бензинова версия, а една голяма част ще заложат на модификацията 540i xDrive. Тя се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров редови бензинов двигател с технология TwinPower Turbo (двоен турбокомпресор), комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Максималната мощност е 340 к.с., а благодарение на огромният въртящ момент от 450 Нм, наличен в широкия интервал от 1380 до 5200 об/мин, двигателят е еластичен и ускорява пъргаво от старта до високите обороти. При постоянна скорост моторът работи тихо и плавно, но при рязко ускорение, особено в спортен режим, се форсира, издава приятен гърлен звук и изстрелва тежкия над 1,6 тона седан от място до 100 км/ч за 4,8 секунди.

Още по-впечатляващо е засилването за изпреварване, благодарение на което маневрата става със скоростта на мисълта. Бързата реакция на 8-степенната автоматична скоростна кутия при натискането на газта докрай прави излишно ръчното превключване от пластините зад волана, но ако ви се струва, че има дори и минимално забавяне, можете да свалите до трета предавка, да скочите върху газта и да се изстреляте напред. Двигателят е много икономичен и дори при динамично шофиране разходът е в рамките на 13 л/100 км. В града 540i харчи не повече от 10 л/100 км, а при равномерно извънградско темпо консумацията пада до 6 литра.

Разгледайте галерията със снимки на BMW 540i xDrive

Все повече почитатели на BMW Серия 5 залагат на опционалното задвижване на четирите колела от системата xDrive. С двойното предаване „петицата” е още по-стабилна на пътя, дори и в сухо време, а на мокро има по-добро сцепление с настилката. Кормилното управление е точно и остро в режим Sport, а добрата обратна връзка с пътя ми дава възможност спокойно да вземам завоите с далеч над обичайната скорост. За това помага и системата за завиване на задните колела, която е нова опция за модела, но значително подобрява контрола над автомобила. В спортен режим колата вози стегнато и твърдо, като по този начин наклоняването на каросерията в завоите е сведено до минимум. Тестваната „петица” може да вози и комфортно, тъй като е оборудвана с адаптивни амортисьори, които отработват дупките и неравностите без да тревожат пътниците. Подобрената шумоизолация не допуска смущения в салона, което се усеща осезаемо при висока скорост.

Новото BMW Серия 5 споделя една и съща платформа със Серия 7 и е пораснало във всички посоки. Дължината е почти 5 метра, а междуосието гони 3 метра. Въпреки това, заради алуминиевите и магнезиевите сплави, използвани в конструкцията на модела, теглото му е намаляло с почти 100 кг. Подобрената аеродинамика е довела до понижаване на коефициента на челно съпротивление до 0,22, което е показател, характерен за спортните коли. Външният вид е напълно закономерен и запазва класическите баварски пропорции на красивите седани на BMW. Отличителните белези са дългият преден капак и изместеният назад пътнически салон. Задните стъкла завършват с характерната извивка на Хофмайстер.

Интериорът на новото BMW Серия 5 е луксозен, колкото в 7-а серия. Седалките са тапицирани с много приятна на вид и допир кожа. Най-необходимите данни за водача се проектират и върху предното стъкло, точно пред погледа му към пътя. Най-отгоре на централната конзола в тествания автомобил се намира 10,25-инчовият сензорен цветен дисплей на мултимедийната система, а на тунела между предните седалки е запазен кръглият джойстик, който е много удобен за действие с дясната ръка на водача. Опционалната система за разпознаване на жестове дава възможност да намалявате или увеличавате звука с посочване от разстояние.

Бутоните на климатичната система също са сензорни и е достатъчно само леко да ги докоснете. В нишата най-отдолу се поставя чипът-ключ, който се зарежда безжично. Предните седалки имат странични опори, но са меки и удобни, регулират се електрически и имат отопление и вентилация с функция за масаж. На втория ред комфортно могат да седнат и много високи хора, като има достатъчно пространството да се чувстват удобно, а мястото над главите е на нивото на предшественика. На задната седалка могат да седнат дори трима пътници, без да се ширят, но и без да им е тясно. Обемът на багажника е 530 литра, а капакът му се отваря автоматично със сензори под бронята.

Стандартното оборудване на новото BMW 540i xDrive е богато, но от гледна точка на съвременните изисквания в този клас, само то не е достатъчно. Моделът разполага с пълен електрически пакет, двузонов климатроник, сензори за дъжд и светлина, аудиосистема, връзка Bluetooth, адаптивен круйз-контрол с автоматично задействане на спирачките при опасност от сблъсък. За безопасността на пътниците се грижат 7 въздушни възглавници, система за стабилизация и контрол на налягането в гумите. Списъкът от опции е дълъг няколко страници, но сред най-впечатляващите е функцията за дистанционно автономно паркиране, която се управлява от ключа, като водачът е извън колата, а тя се намества сама на свободното място в подземен паркинг или излиза от тесен гараж например. Освен това се предлага и система за автономно движение, която държи колата в лентата и спазва зададеното разстояние до автомобилите отпред със скорост до 210 км/ч. Собствениците могат да се поглезят с 4-зонален климатроник, Wi-Fi, камери за 360-градусов кръгов обзор и от птичи поглед, премиум 1400-ватова аудиосистема и др. Опционалното оборудване на тестваното BMW 540i xDrive качва цената с още около 50 000 лева и така тя достига почти 170 000 лева. Твърде много дори и за тази разкошна кола.

Технически характеристики

BMW 540i xDrive

Размери

Дължина, мм: 4936

Широчина, мм: 1868

Височина, мм: 1479

Междуосие, мм: 2975

Собствено тегло, кг: 1635

Вместимост на резервоара, л: 68

Двигател

Тип: 6-цилиндров редови с двоен турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 2998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 340 при 5500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 450 при 1380-5200

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 250

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 4,8

Среден разход, л/100 км: 6,9

Вредни емисии СО2, г/км: 159

Базова цена на модела, лева с ДДС: 121 250

КОНКУРЕНТЪТ

Mercedes-Benz Е 400 4Matic

Размери

Дължина, мм: 4923

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1468

Междуосие, мм: 2939

Собствено тегло, кг: 1720

Вместимост на резервоара, л: 66

Двигател

Тип: 6-цилиндров V-образен с двоен турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 3498

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 333 при 5250-6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 480 при 1200-4000

Скоростна кутия: 9-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 250

Дойде време за фейслифт на BMW 5-Series

Сякаш беше вчера, когато BMW за първи път показа своя нов 5-Series, а ето че дойде време и за неговия фейслифт.  По отношение на ...

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 5,2

Среден разход, л/100 км: 7,6

Вредни емисии СО2, г/км: 173

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 118 993 лева

Автор: Денислав Стоянов 

Фотография: Георги Павлов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com