Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

12213
Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство
Снимка: iStock

Китай е на път да промени картата на глобалното производство на автомобили, като увеличи износа на електрически модели, което ще засили конкуренцията на масовия пазар, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Компании като BYD Co. и MG, собственост на SAIC Motor Corp., са произвели повече от половината от всички електрически автомобили, продадени миналата година, изтъква МАЕ в своя годишен доклад с прогнози на електрически превозни средства. И тъй като над 60% от електромобилите, продадени в Китай, вече са по-евтини за покупка от еквивалентните модели с двигатели с вътрешно горене, производителите се намират в изгодна позиция да спечелят пазарен дял, казва агенцията.

„Китайските компании, които също създават производствени мощности в чужбина, вече отчитат силни продажби на по-достъпни модели, пуснати през 2022 г. и 2023 г. на отвъдморските пазари“, посочва МАЕ, като добавя: „Това подчертава, че съставът на основните икономики, които произвеждат електромобили, се различава доста от традиционната автомобилна индустрия.“

ОЩЕ: Защо Китай започва да възкресява фалирали електромобилни компании?

Износът на автомобили от Китай скочи с 60% миналата година, превръщайки страната в най-големия износител на превозни средства в света, изпреварвайки Япония и Германия с над 4 млн. автомобила. Износът на електромобили, възлизащ на 1,2 млн. превозни средства, е нараснал с 80% спрямо предходната година, като колите се насочват главно към пазарите в Европа и Азия.

Снимка: iStock

Ръстът на износа предизвика търговско напрежение и опасения сред редица компании като Volkswagen, Renault и Stellantis. През септември ЕС започна разследване на нивото на държавна помощ за китайските производители на електромобили.

Въпреки високите мита върху вноса в САЩ и ЕС, заедно с регулаторния контрол като антисубсидийното разследване на блока, „китайските производители на автомобили често остават по-конкурентоспособни от традиционните производители“, изтъква МАЕ. Конкуренцията при употребяваните превозни средства също ще се засили значително, след като китайските власти публикуваха проект на политика за износа на автомобили втора употреба.

ОЩЕ: Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

За тази година МАР още очаква стабилен ръст на пазара на електромобили до 17 млн. превозни средства спрямо малко под 14 млн. през 2023 г., като тук влизат както изцяло електрически модели, така и plug-in хибриди. Китай ще стимулира този ръст, като продажбите на електромобили се очаква да съставляват 45% от целия пазар.

В САЩ приблизително един на всеки девет автомобила се очаква да бъде електрически – „докато в Европа, въпреки като цяло слабата перспектива за продажбите на леки автомобили и постепенното премахване на субсидиите в някои страни, електромобилите още се очаква да представляват около един на всеки четири продадени автомобила“, подчертава МАЕ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

Как да разберете, че стартерът не работи?

Вандал подпали скъпа суперкола, обявена за продажба (ВИДЕО)

Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Байдън смята да наложи мита върху китайските електрически превозни средства

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com