KIA Optima Hybrid: Оптимална изнеда (тест-драйв)

102595
Снимки: Христо Петров

Фейслифтът на Optima извежда корейската марка в компанията на модели и марки, на които преди това не можеше да се радва. Красив за автомобила е първото, но не и единствено определение, което ми идва на ум. Но трябва да си призная, че останах повече от развълнуван от вида на флагмана Optima Hybrid. Това не го очаквах. Освен изключително целеустремената визия, за която основната тежест поема клиновидният силует, напомнящ ми за един единствен модел – Jaguar XF, Оptima Hybrid демонстрира и технологичния скок на KIA. Освен това, в по-добре оборудван и по-луксозен интериор на модел на KIA не бях сядал преди. Optima Hybrid извежда марката в ново измерение, в което корейците демонстрират с пълна сила твърдението си, че има „силата да изненадва“.

 

Тук може да възникне (и то не без основания) въпросът „за какво им е Hybrid?“ На първо място, защото това е предпоставка отново да се заговори за Optima. Всеки маркетолог иска да знае желанието на клиентите не по-малко, отколкото ловецът – кога от храста ще изкочи заекът. Но целият маркетинг е нищо без качествен „пиар“. Втората причина е, че в подобен ход има политическа логика, която трябва да търсим в посока на европейските директиви за емисиите СО2. И третата, може би най-важна причина е, че този модел застава на върха на моделната гама на KIA, превръща се във флагман, който, освен изключително атрактивен дизайн, демонстрира технологичното ниво, на което в момента се намира KIA. А то изглежда е доста високо, защото не са много (на практика в България се сещам за само един конкурент, който съм посочил най-долу) преките конкуренти на марката, които да предлагат хибриден седан от сегмент D. Да, има такива, но те имат претенциите да са много по-луксозни и по-високо в йерархията спрямо KIA (Lexus например), но Optima Hybrid е доказателството, че корейската компания вече влиза в ново качествено измерение, оправдаващо с пълна сила слогана на марката – The Power Тo Surprise. След като започна да трупа стотици хиляди продажби след появата на първото поколение cee’d, който ход навремето определих с играта на думи „KIA in Gear“, сега марката влезе в кастинга за седмата серия на междузвездната сага. Причината за този избор е, че KIA овладя Силата. Силата за изненадва.

 

Изненадах се още при появата на Optima, но фейслифтът просто надмина очакванията ми. Optima (в това число и Hybrid) без съмнение е най-елегантният и стремително изглеждащ модел на KIA. А това е особено важно за D-сегмента, където фигурират много доказали се имена, а и нови играчи, като Peugeot 508 HYbrid4. Хибридната версия на Optima се отличава от стандартната по характерните лога с надписа Hybrid, „подчертаването“ на дневните светлини отпред и джантите. Изтеглените предни фарове и радиаторна решетка правят физиономията на Optima изключително атрактивна, но най-атрактивен е клиновидният профил на модела, който ме кара да търси прилики с 2-3 пъти по-скъп британски модел.

ВИЖТЕ KIA OPTIMA HYBRID ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХРИСТО ПЕТРОВ
Откроява се и доста близката до Jag XF интерпретация на С-колоната, както и алуминиев „обков“, който започва от основата на А-колоните, минава над вратите и завършва в капака на багажника, като така силно се акцентира върху профил линията, която наподобява тази на купе моделите. Тя обаче отнема от височината в купето, но за това да се притесняват по-високите от 1,77 м. Аз нямах проблеми. Проблемен обаче е багажникът със своите само 381 литра обем, което в този клас е много малко. Все пак има автомобили с 560 литра, но пък те нямат проблема със смесването върху задната ос на литиево-полимерна батерия.

 

Изненадите с дизайна продължава и в интериора, в който характерното електрическо жужене в EV режим е почти неуловимо, затова отварям няколко пъти стъклото, за да му се насладя, а и да видя откровено изненаданите погледи, когато минавам безшумно покрай пешеходците. Безшумна е и обстановката в най-луксозния интериор на модел на KIA. Откроява се само шумът от търкалянето на колелата (така характерно за японските автомобили), когато минавам по грапавата асфалтова отсечка около Пловдив. В контраст е и пластмасовата изработка на централния тунел между предните седалки, което ме изненадва на фона на качественото и луксозно изпълнение на другите детайли в интериора. Широката централната конзола е силно обърната към водача, което осигурява доста приятното усещане, че ти си най-важният в интериора. Но да няма недоразумения: интериорът е предостатъчно голям, така че и другите пътници не могат да се оплачат от липса на внимание и комфорт. Споменах още в началото, че супер силуетът води до проблеми за пътниците над 1,80 метра, но пък панорамният люк дава визуална дълбочина на интериора. Съвсем реално е огромното място за краката на пътниците отпред и особено на тези отзад.

 

Най-отгоре на централната конзола стои опционалният 8-инчов сензорен дисплей, включващ навигация, камера за обратно виждане, бутони за управление на аудио системата Infinity, изходи за AUX, USB и iPod. От двете й стране са разположени централните вентилационни отвори на двузоновия климатроник. Целият този пакет е обграден от хромиран кант. В ръцете си държа много удобен волан с изнесени доста копчета върху него, което аз не винаги одобрявам. Приборното табло е ицзяло дигитално, следващо пътя на основната философия на този автомобил: високотехнологичното задвижване. Традиционният оборотомер е заменен от прибор, който показва в какъв режим работи задвижващият тракт, колко е зарядът на батерията и кога се движите в изцяло електрически EV режим. Между него и скросотомера е разположен 4,3-инчов TFT LCD дисплей, илюстриращ работата на автомобила и състоянието за зареждане на батерията, както и останалата информация, свързана с пътуването.

 

Аз бях избрал да следя основно средния разход на гориво, защото за това иде реч, когато става дума за Hybrid. Традиционният 2,0-литров бензинов двигател със 150 к.с. и 180 Нм работи успоредно с 35-киловатов електромотор, захранван от литиево-полимерна батерия. Така сумарната мощност на задвижващия трак достига 177 к.с. и 305 Нм. Абсолютно достатъчни параметри за едно супер комфортно пътуване по маршрута София-Несебър-София. След около 900 км съм абсолютно наясно със себе си, че това е луксозното и най-комфортно превозно средство, с което разполага в момента KIA. Предните колела се задвижват чрез 6-степенна автоматична скоростна кутия без традиционния преобразувател на въртящия момент. Казано най-опростено – предавките се сменят почти неуловимо и много плавно. Смятам обаче, че малко повече мощност нямаше да е излишна, тъй като чрез допълнителен мощностен запас би се избегнала по-честата смяна на предавките (и съответно нарастване на разхода), когато автомобилът се срещне с изкачване по магистралата. На круиз контрол това веднага се отчита от борд компютъра, затова предпочитам аз да контролирам нещата с педала на газта. При разрешението 140 км/ч трип компютъра отчита 8,4 л/100 км, което е далеч заводския показател, но отчитам факта, че взимам автомобила на пробег от 180 км. Още по-важна е забележката, че с жена и малко дете на море се ходи с пълен багажник. А това значи, че автомобилът тегли поне 1900 кг със 140 км/ч при разход налко над 8 литра, което не е никак зле. На връщане си направих труда да намаля до 120-130 км/ч, като при по-дългите спускания на магистралата успях да шофирам дори със 110 км/ч изцяло на електричество и натиснат педал на газта. Любопитно е, че Optima Hybrid дава по-нисък разход в градски условия, като слязох до 7,7 л/100 км. Обяснението е, че много по-често в действие влиза EV-режимът. Особено по сфетофарите и задръстванията, където се избягва постоянното превключване на 1-ва и 2-ра предавка.

 

Тази задвижваща конфигурация не разполога със спринтьорски качества, затова Optima Hybrid е позициониран по друг начин. Като един много комфортен седан от клас D, който стои изключително стабилно на пътя, предлагайки отличен компромис между традиционно твърдото окачване на KIA и комфорта. Знам, убеден съм, че ще заключите, че цената е висока. И да, висока е. Но колко са масовите марки, дръзнали да представят хибрид в сегмент D? В България се сещам само за Peugeot (ако има друг, да ме извини), който се препозиционира като луксозна марка, затова и тяхното предложение е по-скъпо. А за цената ще добавя още един факт: от първите два (тестови) регистрирани автомобила, единият вече е в ръцете на нетърпеливия си нов собственик. Който ще му се радва и с помощта на 7-годишната гаранция. Така че, търсите ли красотата и алтернативата, разширете кръгозора си и погледнете към Kia Optima. А ако сте още по-смел – към Optima Hybrid.

Технически характеристики: KIA Optima Hybrid

Размери

Дължина, мм: 4845

Широчина, мм: 1830

Височина, мм: 1455

Колесна база, мм: 2795

Собствено тегло, кг: 1648

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, бензинов + електромотор с мощност 35 кВ

Работен обем, куб. см: 1999

Комбинирана макс. мощност, к.с.: 177

Комбиниран макс. въртящ момент, Нм, при об/мин.: 319 при 1000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Maserati Ghibli S Q4: Д-р Джекил и мистър Хайд (тест-драйв)

Мазззераааатииииииииииии. Ще го кажа пак... Мазззераааатииииииииииии. Да, не се случва всеки ден да седнеш в Maserati, още по-малко да ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,4

Среден разход, л/100 км: 5,1

Вредни емисии СО2, г/км: 119

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 67 890

Конкурентът: Peugeot 508 Hybrid4

Размери

Renault Twizy: Автомобилният аналог на Лейди Гага (тест-драйв)

Twizy е съшит от противоречия. Много е скъп, но срещу около 3 лв. можеш да изминеш 70-80 км. Не е нито кола, нито мотоциклет, на четири...

Дължина, мм: 4792

Широчина, мм: 1853

Височина, мм: 1456

Колесна база, мм: 2817

Собствено тегло, кг: 1660

Двигател

Ford Fiesta ST: Ода на радостта (тест-драйв)

Трябваше да почакам доста, за да мога да се порадвам истински на Fiesta ST. През това време сърцето ми топлеха горещите Clio RS и 208 G...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбодизел + електромотор 37 к.с.

Работен обем, куб. см: 1997

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 163 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 340 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

KIA Soul 1,6 CRDi: Еволюционен трик (тест-драйв)

Еволюцията отдавна е създала механизъм, който позволява на по-слабите за секунди да се преобразят, за да охладят апетита на хищниците. ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,6

Среден разход, л/100 км: 3,5

Вредни емисии СО2, г/км: 91

Базова цена, лв. с ДДС: 72 774

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com